In prezent, produsele retrase de la vanzare in Elvetia sunt analizate pentru a afla "daca si in ce masura livrarile Comigel au fost etichetate incorect", a afirmat purtatorul de cuvant al Coop. "Astfel, noi vrem sa reducem riscul pentru clientii nostri de a cumpara produse etichetate in mod gresit", relateaza Mediafax.

Producatorul francez Comigel, cu sediul la Metz (estul Frantei), specializat in fabricarea preparatelor congelate, a realizat produse de tip lasagna cu marca Findus, vandute in Marea Britanie, care trebuiau sa fie din carne de vita si, de fapt, contineau carne de cal.

Grupul Coop precizeaza ca va continua vanzarea produselor de tip lasagna ale altor marci, in special ale marcii Findus Suisse, al carei proprietar, gigantul agroalimentar Nestle a certificat in acest weekend ca produsele sale sunt fabricate din carne de vita elvetiana. Nestle, pentru o anumita perioada proprietar al marcii Findus, a revandut-o in 2000 cu exceptia filialei elvetiene.

Autoritatile sanitare suedeze au anuntat marti intensificarea controalelor asupra produselor alimentare care au ca preparat de baza carnea, prin efectuarea de teste ADN, relateaza AFP.

"Am controlat diverse produse care contineau carne de pe piata suedeza, pentru a verifica natura acestora", a precizat pentru AFP Peter Braadenmark, oficial al Agentiei pentru Alimentatie.

"Am efectuat intre 50 si 100 de teste" in toata tara, a precizat el. Rezultatele sunt asteptate la sfarsitul lunii martie.

Produsele in cauza sunt in primul rand cele vandute in supermarketuri, direct catre consumatori: chiftele, hamburgeri, carne tocata, lasagna", a declarat el.

Citeste si:

Controalele, efectuate aleatoriu, s-ar putea extinde si in scoli si spitale.

Nu este prima data cand Agentia de Alimentatie realizeaza asemenea teste. Acestea au intervenit de fiecare data dupa o criza, cea mai recenta fiind dezvaluirea unei escrocherii prin care friptura congelata de vita era in realitate carne de porc colorata.

Braadenmark a explicat faptul ca aceste teste se inscriu in cadrul unei strategii pe termen lung pentru a proteja consumatorul impotriva surprizelor neplacute, ca aceea de a consuma carne de cal, cu toate ca a cumparat un produs ce trebuia sa contina carne de vita.
"Pana in prezent am avut incredere: am crezut ca produsele din carne sunt intr-adevar cele descrise pe ambalaj", a precizat el.

Scandalul produselor congelate care aveau carne de cal in compozitie, dar etichetate ca fiind vita, a provocat retragerea de pe rafturile suedeze a preparatelor de lasagna a sase branduri diferite, produse de societatea fanceza Comigel.

Unul dintre liderii suedezi de catering, Martin & Servera, a retras distributia a peste 2,5 tone de lasagna, pe care o suspecta ca ar contine carne de cal.

Filiala suedeza a grupului de produse congelate Findus a declarat ca se pregateste sa atace compania Comigel in instanta.