Capacitatea big pharma de a incheia tranzactii a scazut chiar in momentul in care este nevoie de achizitii pentru crestere si imbunatatirea randamentelor pentru actionari. Raportul, intitulat "Closing the gap? Big pharma’s growth challenge and implications for deals", identifica tendinte cheie care incep sa se cristalizeze in tranzactiile care implica big pharma: mai multe achizitii complementare, mai multe dez-investitii si offshore, dar si mai multe tranzactii in pietele emergente.

Comparand estimarile analistilor in legatura cu veniturile big pharma din urmatorii trei ani si prognoza de crestere a pietei farmaceuticelor realizata de IMS Health, raportul Ernst & Young estimeaza ca ecartul de crestere va atinge aproximativ 100 miliarde de dolari pana in 2015. Acest ecart indica faptul ca firmele big pharma – definite ca fiind top 16 cele mai mari companii farmaceutice dupa venituri din Statele Unite, Europa si Japonia – vor avea nevoie de venituri aditionale de 100 miliarde de dolari in 2015 doar pentru a tine pasul cu cresterea pietei.


Din cauza stagnarii pietelor dezvoltate (in parte explicate de problemele economice din zona euro), cuplata cu incetinirea cresterii pietelor emergente, sursele de crestere organica nu mai sunt atat de sigure. In consecinta, multe companii din big pharma isi vor accelera cautarea de companii-tinta interesante pentru a le achizitiona in 2013, fara sa urmareasca o crestere organica.

In acelasi timp, capacitatea big pharma de a incheia tranzactii este pusa sub semnul intrebarii de resursele diminuate ale acestor companii si de competitia din ce in ce mai intensa cu companiile mari de biotech si companiile farmaceutice specializate pentru active atractive.

Citeste si:

"In timp ce dinamica industriei farmaceutice ramane incerta, mediul tranzactiilor in 2013 si dupa 2013 va fi mai complex si mai competitiv. Companiile din industria farmaceutica care sunt pozitionate corect vor beneficia de competitia crescanda si vor inregistra randamente mai mari. Totusi, faptul ca resursele multor companii ‘big pharma’ sunt din ce in ce mai limitate, ca si nevoia unor achizitii prudente pentru a face fata ecartului imediat de crestere vor conduce la o selectie si mai atenta a companiilor care vor face obiectul achizitiilor", declara Bogdan Tenu (foto), senior manager in cadrul departamentului de Asistenta in tranzactii, Ernst & Young Romania.

Conform analizelor Ernst & Young, capacitatea lor financiara de a realiza tranzactii a scazut cu 23% intre 2006 si 2012.

"Piata farmaceutica din Romania nu se confrunta cu acelasi tip de provocari precum companiile big pharma. Piata noastra inca nu si-a rezolvat problemele din trecut, pentru a proiecta modalitati noi de dezvoltare a business-ului in anii care urmeaza. Sistemul este subfinantat, iar companii mari si interesante pentru achizitii nu prea au ramas pe piata romaneasca", spune Bogdan Tenu.