Inedit: Un administrator judiciar a scos un sfert de mil. euro din buzunar pentru a hrani vacile Tnuva

Bancile sunt principalii finantatori ai companiilor in reorganizare si in putine cazuri actionarii si chiar practicienii in insolventa investesc anumite sume de bani pentru a sprijini continuarea activitatii firmelor in dificultate, a declarat Elena Cosma, co-managing partner ZRP Insolvency.

"De regula bancile comerciale sustin prin credite suplimentare, dar de volume foarte mici, acestea sunt mai mult o prelungire sau o reesalonare a creditelor deja existente. Au fost si cazuri, dar mai putine, in care actionarii si-au sustinut compania. De asemenea, exista un caz in care practicianul in insolventa, a firmei Tnuva, respectiv ZRP Insolvency, a avansat 260.000 euro pentru hrana animalelor astfel incat sa asiguram functionarea fermei. Ne-am recuperat o parte din suma, in urma vanzarii fermei in decembrie", a declarat Cosma la conferinta "De la insolventa la restructurare: Cum pot reveni pe piata firmele cu ajutorul reorganizarii judiciare?", organizata de Ziarul Financiar, relateaza Mediafax.

Ea a aratat ca gradul de vandabilitate a bunurilor societatilor "active" creste considerabil in conditiile continuarii activitatii firmelor in reorganizare judiciara, comparativ cu valorificarea patrimoniului unei firme nefunctionale, aflata in faliment.

De asemenea, cresc sansele ca activele firmei in reorganizare sa fie vandute ca un ansamblu in stare de functionare, chiar in eventualitatea deschiderii procedurii de faliment.

Pe de alta parte, procedura falimentului implica anumite costuri privind conservarea si administrarea activelor firmei debitoare.
Marius Zidaru, partener al firmei Five Advisory Group, a mentionat ca sunt fonduri de investitii interesate sa cumpere firme in reorganizare judiciara, iar aceste tipuri de invesititori trebuie incurajate.

"Trebuie sa promovam aparitia pe piata locala a fondurilor de investitii din afara tarii sau sa promovam aparitia unora locale. Investorii strategici nu sunt prea interesati, nici cei romani si nici cei straini, care oricum sunt precauti ca cumpere in Romania in general", a spus Zidaru.

In vederea facilitarii accesului investitorilor locali sau straini la informatiile privind activele firmelor in reorganizare sau faliment scoase la vanzare de catre administratorii judiciari, Uniunea Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) va lansa pe 20 martie un portal unde vor fi publicate aceste date.

"Este greu sa faci legatura intre vanzatori si cumparatori. Cel mai greu este sa valorificarea activelor. Trebui sa ne adresam unei piete mai ales din afara tarii si de aceea avem o strategie de promovare a acestui portal foarte bine pusa la punct", au declarat reprezentantii UNPIR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri