Reprezentantii patronatelor din panificatie spun ca piata neagra a painii a ajuns sa ocupe 70% din totalul productiei si ameninta cu greva fiscala, daca TVA nu va fi redus de la 24% la 9% si daca statul nu-i va controla si sanctiona pe producatorii care lucreaza la negru.
Piata totala a painii din Romania este estimata la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezinta piata neagra, nefiscalizata, a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Rompan din industria panificatiei, informeaza Mediafax.

El spune ca statul pierde din nefiscalizarea a peste doua treimi din piata aproape 300 milioane de euro pe an.

Potrivit lui Popescu, din cauza pietei negre, in primele doua luni ale acestui an vanzarile de paine ale producatorilor fiscalizati au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.

Patronatele din industria painii au mai multe revendicari catre guvern, primele doua dintre ele vizand reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lantul de productie a painii si intensificarea controalelor si a sanctiunilor catre producatorii care lucreaza la negru.

In cazul in care cele doua solicitari nu se vor rezolva, producatorii de paine ameninta cu greva fiscala.

Sansele pentru scaderea TVA la paine sunt mici intrucat FMI se opune unei astfel de masuri, desi oficiali de la Bucuresti au afirmat in repetate randuri ca taxa va fi redusa.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat in luna februarie ca masura reducerii TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri