In 2012, compania a avut afaceri de 450 milioane lei (100 milioane euro), cu 7% mai mari decat in anul anterior, cand s-au situat la 421,2 milioane lei, scrie Mediafax.

"Si 2012 si 2013 sunt ani in care am pus/punem accentul pe managementul riscului financiar, pe administrarea capitalului de lucru si derularea investitiilor capitale. (...) In 2013 sunt bugetate investitii capitale de circa 10 milioane euro", a aratat Damian.

Terapia a lansat anul trecut 15 produse noi si are in plan 12 lansari in acest an. Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale si injectabile.

Producatorul avea la sfarsitul anului trecut 850 de angajati si intentioneaza sa faca noi angajari in acest an.

In ceea ce priveste exporturile, seful Terapia estimeaza o majorare cu 10% a acestora si abordarea de noi piete, in special cele din vecinatatea Marii Negre si din CIS.

In prezent, exporturile reprezinta circa 20% din cifra de afaceri a companiei, respectiv 90 milioane lei (20 milioane euro), principalele piete fiind Rusia, Ucraina, CIS (Comunitatea Statelor Independente - n.r.) si UE.

Citeste si:

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania, Ranbaxy ocupa locul noua pe piata farmaceutica locala, cu o cota de 3,7%.

Referitor la piata farmaceutica romaneasca, seful Terapia spune ca aceasta a avut anul trecut o evolutie normala in conditiile unui sistem sanitar "in deriva" si estimeaza o crestere de sub 10% pentru 2013.

"Piata a avut o evolutie normala in conditiile unui sistem sanitar in deriva, cu o finantare sub necesitati, inutil de suprareglementat, cu repetate schimbari in conducerea institutionala, intr-o tara care nu fructifica avantajele medicamentului generic", a comentat Damian.

Vanzarile de medicamente din Romania s-au situat anul trecut la 2,63 miliarde euro, in crestere cu 3,1% fata de 2011, potrivit Cegedim. In lei, cresterea pentru anul trecut a fost de 8,3%.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente din India, a preluat in luna martie 2006, de la fondul de investitii Advent International, un pachet de actiuni reprezentand 96,7% din actiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Ulterior, in 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit actionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.