[Update] Contactati de wall-street.ro, reprezentantii companiei au declarat ca produsele suspectate ca ar fi putut contine urme de lapte contaminat cu aflatoxina au fos expuse la raft maxim doua zile.

"59,6 tone de produse de tip iaurt erau de retras de pe piata. 75% din aceasta cantitate a fost retrasa deja la primele ore ale diminetii. Procesul de retragere este in desfasurare pana la finalul acestei zile", au mai spus oficialii Danone.

“Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respective”, anunta compania.

In prezent, Danone lucreaza cu 57 de ferme de vaci din Romania pentru colectarea de lapte. In programul de spijinire a fermelor cu care compania colaboreaza, Danone a investit 3 mil. euro in perioada 2005-2011.

Compania are o cota de piata de 55% pe lactate proaspete intr-o piata de circa 266 mil. euro (incluzand smantana, si 215 mil. euro daca se exclude smantana-n.r.).

In prezent, consumul de iaurt din Romania este de 5 kg pe cap de locuitor, fata de 19 kg in Bulgaria, 11 kg in Ungaria sa 13 kg in Polonia.

La inceputul acestei luni, o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania, au fost identificate si retrase de pe piata. La momentul respectiv, Daniel Constantin, ministul Agriculturii, declara ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata.

Aflatoxina este una dintre cele mai puternice substante cancerigene din natura. Este produsa de o specie de ciuperci care creste pe fan si cereal si poate ajunge in laptele animalelor care mananca nutretul contaminat.