Danone Romania, cel mai important producator de lactate de pe piata locala, sustine ca a primit rezultatele analizelor efectuate de catre un laborator european acreditat care confirma ca produsele lactate testate au un continut de aflatoxina sub limita europeana si sunt sigure pentru consum.

“Rezultatele primite de la laborator in aceasta zi confirma ca aceste produse au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum”, anunta compania.

Potrivit reprezentantilor Danone, nivelul de aflatoxina este de 0,05 micrograme pe kilogram. Produsele retrase urmeaza sa fie distruse.

Danone Romania a decis sa retraga ieri de la comercializare 60 de tone de iaurt si smantana si sa blocheze in deposit 75 de tone de produse care ar fi putut contine urme de lapte contaminat cu aflatoxina.

Lista produselor retrase:

In prezent, Danone lucreaza cu 57 de ferme de vaci din Romania pentru colectarea de lapte. In programul de spijinire a fermelor cu care compania colaboreaza, Danone a investit 3 mil. euro in perioada 2005-2011.

Compania are o cota de piata de 55% pe lactate proaspete intr-o piata de circa 266 mil. euro (incluzand smantana, si 215 mil. euro daca se exclude smantana-n.r.).

In prezent, consumul de iaurt din Romania este de 5 kg pe cap de locuitor, fata de 19 kg in Bulgaria, 11 kg in Ungaria sa 13 kg in Polonia.

La inceputul acestei luni, o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania, au fost identificate si retrase de pe piata. La momentul respectiv, Daniel Constantin, ministul Agriculturii, declara ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata.

Aflatoxina este una dintre cele mai puternice substante cancerigene din natura. Este produsa de o specie de ciuperci care creste pe fan si cereal si poate ajunge in laptele animalelor care mananca nutretul contaminat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si