In urma unei reorganizari in cadrul companiei, omul de afaceri Marcel Barbut (foto), proprietarul producatorului de materiale pentru constructii AdePlast spune ca treptat isi va schimba statutul in cadrul grupului, devenind din antreprenorul vizibil care tinea fraiele tuturor diviziilor de activitate in omul din umbra care ghideaza business-ul spre succes.
Dupa preluarea operatiunilor de pe piata locala si din Bulgaria a brandului de vopsele Dufa, anuntat in aceasta saptamana, business-ul AdePlast isi va consolida activitatea pe trei directii clare de business, urmand ca domeniile de activitate sa fie atribuite mai multor manageri din cadrul grupului.

“Pana la inceputul lunii martie, cand am decis reorganizarea grupului eu le faceam pe toate: aveam grija atat de divizia de mortare, de cea producatoare de termosistem cat si de cea de vopsele. Eram omul care le facea pe toate, ma ocupam inclusiv si de logistica. (…) Mi-am propus sa devin din omul orchestra, omul dirijor si sa predau activitatea pe cele trei linii de activitate unor manageri de incredere care pot conduce compania spre succes”, a declarat pentru wall-street.ro – omul de afaceri Marcel Barbut.

Potrivit antreprenorului roman, in urma cu cativa ani nu erau bani suficienti pentru o reorganizare a grupului, dar compania s-a dezvoltat, a crescut, ajungand ca din primvara, fiecare operatiune dezvoltata de catre AdePlast sa aiba manageri angajati in pozitiile cheie.

Reorganizarea pe divizii, planul Adeplast pentru acest an


Decizia lui Barbut de a reorganiza grupul se va realiza pe trei directii de business: divizia termosistem, divizia vopsele si divizia de adezivi si mortare uscate.

„De anul acesta business-ul cu vopsele al AdePlast se afla in grija lui Bogdan Pirvu, manager cu experienta in piata de vopsea din Romania, iar afacerile diviziei de termosistem sunt in grija unui inginer care a dezvoltat piata autohtona a termoizolatiilor, in persoana lui Octavian Nicula. Eu voi ramane sa ma ocup in continuare de dezvoltarea pe partea de adezivi si mortare uscate. Practic, din iunie, cand pornesc din plin toate motoarele investitiilor noastre, fiecare dintre cei trei directori de divizii are de gestionat business-uri care insumate vor depasi 50 de milioane de euro la finalul lui 2013”, precizeaza Marcel Barbut.

Managerii dedicati meseriei sunt greu de gasit


Contactat de wall-street.ro, omul de afaceri a declarat ca isi doreste cat mai repede sa gaseasca un inlocuitor pentru pozitia de manager a diviziei de mortare uscate si adezivi de care se ocupa in prezent, dar a precizat ca este foarte dificil de gasit un om dedicat meseriei.

“Este greu sa gasesti oameni care sa se promoveze in companie. La noi se lucreaza intens, se lucreaza incontinuu, iar in piata nu este cineva care mi-a atras o atentie deosebita. (...) Nu ne gandim sa luam pe cineva din concurenta, dar nu excludem posilitatea sa cooptam pe cineva in viitorul apropiat”, a declarat Barbut.

Visul lui Barbut: afaceri de 100 milioane euro in urmatorii trei ani


In ceea ce priveste evolutia business-ului si dezvoltarea acestuia pe parcursul urmatorilor ani, omul de afaceri se asteapta la o dublare a vanzarilor de vopsele, ca urmare a preluarii operatiunilor locale si din Bulgaria ale brandului Dufa, dar tinteste si o crestere a exporturilor catre vest.

Odata cu acestea, Barbut nu exclude posibilitatea ca in urmatorii ani sa achizitioneze si unitati de productie mai mici, firme specializate in productia de materiale pentru constructii de peste hotare sau de pe piata locala, ceea ce ar putea creste rulajul AdePlast la peste 100 de milioane de euro.

“Marea mea dorinta este sa ajungem cu in urmatorii trei ani la un business de peste 100 de milioane de euro, iar acest lucru se poate realiza doar daca piata va continua sa creasca si daca vom face achizitii. Realist vorbind eu vad o evolutie a afacerilor AdePlast in urmatorii trei ani la 75 de milioane de euro.

La nivelul anului 2012, afacerile AdePlast s-au ridicat la putin peste 40 de milioane de euro.

“Nu vand AdePlast!”


Intrebat in cadrul evenimentului de preluare a operatiunilor Dufa daca intentioneaza ca in viitorul apropiat sa vanda compania, antreprenorul roman a spus ca desi a primit cateva oferte el nu isi doreste sa vanda AdePlast, ci vrea sa lase compania mosterile celor trei fii ai sai, care vor prelua fraiele grupului in anii care vor veni.

“Nu am motive sa vand. AdePlast creste constant, iar acest lucru nu imi da decat ambitii noi. Si daca vand ce o sa fac cu banii? Voi lasa mostenire acest business celor trei fii ai mei, iar ei mai departe vor decide ce vor sa faca cu el”, a declarat Marcel Barbut.

Inaugureaza patru fabrici in acest an


In ceea ce priveste planurile pentru acest an, omul de afaceri isi propune sa puna in functiune cele patru fabrici aflate in constructie.

“Pana la jumatatea lunii aprilie ne propunem sa inauguram fabricile de mortare si adezivi de la Roman, dar si cea de polistiren din Oradea, in lunile mai-iunie vrem sa deschidem fabrica de polistiren din Roman pentru ca in vara acestui an sa pornim fabrica de vopsele din Ploiesti”, a precizat pentru wall-street.ro – Marcel Barbut.

Din Ploiesti, unde se afla a doua zona industriala, AdePlast alimenteaza piata din sudul tarii, sudul Europei, dar si Libanul. Aici se gaseste o fabrica de mortare uscate din 2008, una de polistiren expandat, finalizata in 2011, dar si o linie de polistiren grafitat de anul trecut. De la jumatatea acestui an, la Ploiesti va porni si fabrica de vopsele si tencuieli decorative pentru care au fost deja achizitionate echipamentele.

Cea mai noua platforma industriala a producatorului de materiale pentru constructii AdePlast se afla in faza finala de constructie la Roman. De aici se va livra catre partea de Est a tarii, Republica Moldova si Ucraina.

„Finalizarea investitiilor demarate in 2012 este prevazuta pentru jumatatea acestui an. Aceste investitii depasind 20 de milioane de euro, bani pe care i-am luat de la banci si din fonduri proprii. Scopul acestui demers este acela de a ne consolida pozitia pe piata pe segmentele pe care activam si, evident, vizam pietele din Europa dezvoltata si zona araba”, a precizat Barbut.

Compania AdePlast este specializata in productia de adezivi, mortare uscate, vopsea si polistiren expandat, avand fabrici la Ploiesti, Oradea si Roman.

Principalii concurenti ai AdePlast pe piata locala sunt Henkel (Ceresit), Baumit sau Duraziv (adezivi) si Arcon, Austrotherm sau Issospor (polistiren).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri