Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile Postei Romane a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale, transmite Mediafax.
In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriinduse intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CNPR transmis "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale".

Presedintele Sindicatului Posta Romana, Matei Bratianu, a declarat luni pentru Mediafax ca peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul, nemultumiti ca cei din conducerea CNPR vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii.

Bratianu a precizat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.

La mijlocul lunii octombrie 2012, conducerea Postei Romane si sindicatul postal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

"Rezultatele normarii au fost verificate impreuna cu reprezentantii sindicatelor care recunosc inregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de munca realizat la nivelul companiei.

Avand in vedere diferentele semnificative fata de valorile reale cu privire la distantele parcurse de personal si corelandu-le cu scaderea numarului de prestatii postale, conducerea Postei, de comun acord cu salariatii, a cautat solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate", se mai spune in comunicatul transmis luni.

Conducerea Postei a luat decizia ca, incepand cu acest an, evaluarea si cuantificarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale sa se realizeze periodic, de doua ori pe an.

"Astfel, se va imbunatati nivelul calitativ si eficienta serviciilor postale, optimizand activitatea companiei si asigurand corelarea intre drepturile salariale si volumul de munca prestat. CNPR va lua toate masurile
pentru a asigura desfasurarea in parametrii normali a activitasii postale", se arata in comunicat.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.

Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la 28 mai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri