La 34 de ani Csaba Toth a preluat conducerea companiei care devenise franciza numarul 1 in Romania, dupa ce Zoltan Panczel a incetat din viata la inceputul acestui an.

Fornetti si-a cerut insolventa la finalul lui 2011. La accea data managementul companiei explica decizia prin faptul ca bancile nu au acceptat sa reesaloneze un imprumut pe care compania l-a facut pentru a realiza o investitie de 10 mil. euro in automatizarea fabricii din Timisoara.

Tabelul preliminar de creante al companiei arata ca firma avea datorii de circa 12 mil. euro. Compania nu si-a depus bilantul financiar pe 2011. In 2010 compania avea o cifra de afaceri de 90 milioane lei si pierderi de 2,8 mil.lei.

Fornetti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 66 mil. lei, iar pentru 2013 estimeaza un avans de pana la 70 mil. lei.

“Ne bazam pe mentinerea, respectiv o usoara crestere a vanzarilor pe piata de franciza si cea de export, dezvoltare pe segmentul de piata HoReCa si retail”, a declarat pentru wall-street.ro Csaba Toth, care vorbeste despre o revenire pe profit a companiei la mijlocul anului viitor.

La intrarea in insolventa a companiei supermarketurile si hipermarketurile reprezentau doar 1-2% din incasarile companiei, grosul vanzarilor venind de la punctele de franciza.

In primele patru luni ale anului compania a deschis 59 de magazine in sistem de franciza. Pana la finalul lui 2013 Fornetti are in plan inaugurarea a 15 magazine in fiecare luna.

Citeste si:

“Pentru fiecare deschidere de magazine sunt necesari 2-3 angajati/unitate. Acest lucru nu influenteaza in niciun fel compania, fiecare partener are libertatea de a-si administra propriul magazin cum crede de cuviinta si asigurarea personalului necesar”, explica Toth.

Pentru extindere sunt luate in considerare orasele mari, cu peste 100.000 de locuitori. De altfel, cele mai profitabile locatii sunt magazinele aflate in centrele comerciale, mall-uri sau incinta unor institutii.

In prezent, reteaua, lansata pe piata din Romania in 2001, are circa 695 de magazine, toate functionand in cadrul sistemului de franciza.

Potrivit lui Toth, atat productia, cat si vanzarea produselor de patiserie sunt mai mari in primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2012 – 1,8 mil. kg fata de 1,75 mil. kg.

Compania Fornetti este prezenta pe piata autohtona in urma extinderii in tara a activitatii Fornetti kft, cu sediul la Kecskemet, Ungaria. Din anul 2002, producatorul de preparate de patiserie a deschis o fabrica la Timisoara, ce ocupa o suprafata de 12.000 mp. Capacitatea de productie a fabricii este in prezent de 1.800 – 2.000 de tone.

Compania are 330 de angajati.