23 Mai 2013

Aproximativ 1 milion de romani cauta finantare pentru cultivarea tutunului



Aproape un milion de cereri au fost depuse anul trecut in Romania in vederea obtinerii de fonduri europene si subventii de la stat pentru cultivarea tutunului, pentru o suprafata totala de 6,3 mil. hectare.

In 2012, peste 214.000 de tone de tutun au fost culese de pe cele peste 96.000 de hectare din 11 state membre, printre care si Romania. Desi in tara noastra, culturile de tutun s-au redus in ultimii ani, acestea sunt inca importante in anumite zone precum Ardeal (zona Mures) si Banat.

Aproape un milion de romani au depus anul trecut cereri pentru a obtine fonduri europene si subventii de la stat pentru cultivarea tutunului pe o suprafata totala de 6,3 mil. hectare.

Ministrul grec al agriculturii, Athanasios Tsaftaris, a precizat ca interzicerea totala a produselor din tutun cu arome caracteristice sau care folosesc aditivi (masura inclusa in Proiectul noii Directive a tutunului) este “disproportionata”, amenintand traiul a peste 500.000 de cetateni europeni implicati in procesul de cultivare si procesare a tutunului.

Oficialul elen a avertizat ca interzicerea produselor din tutun cu arome caracteristice are un impact devastator asupra celor 25.000 de familii din Grecia care cultiva tutun de tip Burley, generand pierderi masive de locuri de munca, fara a reusi protejarea consumatorilor. Cultivarea acestui tip de tutun este “cruciala” pentru anumite regiuni din Grecia, precum Tracia, a adaugat ministrul grec. De mentionat ca, dupa cules si uscare, frunzele de tutun pot fi procesate doar daca se adauga zahar si aditivi.

Acesta a adaugat ca interzicerea unor categorii intregi de produse din tutun ii va determina pe consumatori sa le inlocuiasca cu cele provenite din comertul ilicit, contrafacute sau produse in afara UE.

Comertul ilegal a crescut in ritm alert in Grecia incepand cu anul 2011, ajungand in prezent la 13,4%, conform unui studiu KMPG, peste media europeana de 11%. Si in Romania, comertul ilicit cu tigarete se situeaza la acelasi nivel de 13%, conform studiului Novel, dupa ce, in cursul anului 2010, a atins un maximum istoric de peste 36%, pe fondul cresterii abrupte a accizei la tutun.

Conform datelor Europol, UE pierde anual peste 10 miliarde de euro din comertul ilicit cu tigarete. In Romania, la momentul actual, pierderea se ridica la jumatate de miliard de euro anual.



Citeste si