Actiunile companiilor miniere au scazut anul acesta

Veniturile in stagnare, profiturile in scadere si caderea pretului actiunilor au generat o criza de incredere in industria miniera la nivel global.

In ultimul deceniu, industria miniera a avut o performanta mai buna decat alte sectoare din punctul de vedere al cresterii valorii actiunilor, insa aceasta tendinta s-a inversat in ultimul an.

Actiunile companiilor miniere s-au redus usor anul trecut, iar in 2013 au cazut cu aproape 20% in primele patru luni, arata o analiza a PwC.

Potrivit raportului Mine, industria extractiva este intr-o criza de incredere, existand incertitudini in legatura cu capacitatea companiilor de a tine sub control costurile, posibilitatea majorarii rentabilitatii investitiilor si mentinerea preturilor materiilor prime.

Desi anul trecut a fost unul turbulent in ceea ce priveste pretul minereurilor, analiza PwC arata ca valoarea capitalizarii de piata a celor mai mari 40 de companii miniere din intreaga lume a ramas constanta pe parcursul intregului an – 1.200 de miliarde de dolari – cu exceptia companiilor din extractia aurului.

Cele mai mari 40 de companii specializate in extractia aurului au pierdut o capitalizare de 29 de miliarde de dolari, iar in primele patru luni din 2013 au mai pierdut 58 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata.

Acest proces s-a accelerat in luna aprilie dupa ce aurul a inregistrat cea mai mare scadere de pret intr-o singura zi din anii 80 si pana in prezent.

In acelasi timp, din aprilie 2012 si pana in prezent, cinci dintre cele mai mari 10 companii miniere din intreaga lume si-au schimbat directorul general.

„Pe partea de cerere, datele fundamentale arata in continuare bine. Pentru a recastiga increderea investitorilor, industria miniera trebuie sa faca fata costurilor in crestere, volatilitatii ridicate a preturilor minereurilor si altor provocari asa cum sunt tendintele de control national asupra resurselor. De asemenea, trebuie sa vedem daca noile conduceri instalate in ultimul an se adapteaza si pot livra rezultatele asteptate”, a declarat John Webster, liderul departamentului de audit si liderul echipei de servicii pentru sectorul minier al PwC Romania.

In ciuda scaderii increderii, au existat si vesti bune pentru sector in ultimul an. Volumul productiei a crescut, de asemenea randamentul din dividende s-a imbunatatit, iar pretul actiunilor, desi a scazut, nu s-a prabusit totusi.

„Este important sa observam schimbarea prin care trece industria miniera. Pentru prima data, jumatate dintre cele mai mari 40 de companii miniere din intreaga lume vin de pe piete non-traditionale. China ramane cel mai mare consumator de minereuri din lume. Desi ratele de crestere ale economiei chineze sunt in scadere, baza de crestere este mai mare, deci cererea viitoare pentru materii prime ramane in continuare sanatoasa”, a adaugat Webster.

Pentru a trece peste aceasta criza de incredere, actionarii au cerut managementului o disciplina financiara mai ridicata si cresterea randamentului actiunilor. Opt dintre cele mai mari 10 companii miniere au anuntat ca vor mentine sau vor spori valoarea dividendelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri