Desi o mare parte din managerii si antreprenorii romani spun ca sunt optimisti in ceea ce priveste revenirea consumului in domeniile lor de activitate, exista si o parte a acestora care sustin ca este nevoie de pragmatism intr-o piata care se confrunta cu probleme reale.
Este si cazul lui Corneliu Fecioru (foto), directorul general si administratorul Wienerberger Romania, cel mai mare producator local de blocuri ceramice si totodata unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii din Romania, care sustine ca fara o comunicare mai buna a actorilor din piata, industria nu isi poate reveni.

“Avem o vizibilitate foarte limitata legata de ceea ce se va intampla in continuare. De la un an la altul creste nivelul depozitelor bancare. Principalele probleme cu care ne confruntam au ramas aceleasi ca in urma cu doi ani: finantarea foarte scumpa si un nivel de incredere scazut al clientului final. Imi propun sa fiu optimist, dar in mediul de business trebuie sa fim realisti si sa recunoastem problemele cu care ne confruntam in piata”, a declarat seful Wienerberger intr-o intalnire cu presa.

El a precizat ca intr-o situatie ca cea de acum doua sectoare industriale sunt vizibil afectate de deciziile politice de economisire date de criza economica.

“Avem un sentiment de incredere inca foarte scazut. Intr-o criza cum este si aceasta sunt doua sectoare economice care sunt vizibil afectate inca de la inceput: inmatricularile de automobile noi si constructia de case noi. “Intr-o situatie in care piata ar ramane la nivelul din 2012, deja ar putea fi un semnal ca am ajuns la un platou si vom putea avea o recuperare din 2014 sau 2015. Este insa devreme sa ne pronuntam. Pe partea de macroeconomie aflam ca ne-am regasit oarecum echilibrul, pe de alta parte – cresterea economica prognozata pentru urmatorii doi ani ar putea veni in mare parte din exportul realizat de industria automotive”, apreciaza managerul Wienerberger.

In opinia acestuia primul semestru pe piata producatorilor de zidarie a fost influentat de mai multe aspecte: in partea de nord a tarii iarna a fost mult mai lunga – pana la inceputul lunii aprilie, in sud vremea a fost insa ceva mai buna, dar volumele produse in decursul celor sase luni au fost mai mari decat in 2012.

“Definitoriu pentru un astfel de business sunt lunile de vara in intervalul iulie-octombrie, cand sunt inregistrate cele mai mari livrari produse si comercializate”, a completat Fecioru.

Conform INS, in primele trei luni ale anului, numarul de autorizatii de constructii noi este la acelasi nivel cu anul 2012, statistica despre care administratorul Wienerberger spune ca poate fi un semnal pozitiv, care va fi influentat intr-o mare masura de cea de-a doua parte a anului, cand numarul constructiilor creste considerabil.

Problemele reale din piata: accesul la finantare si lipsa de incredere a clientilor


Potrivit reprezentantului Wienerberger, piata de profil sufera din doua motive: accesul la finantare si lipsa de incredere a clientilor.
“Exista o problema reala de finantare. Bancile ofera foarte greu credite, cele imobiliare avand o dobanda de 8-9% pe an, ceea ce pentru un credit pe 30 de ani are un efect de multiplicare a sumei rambursate imens. Daca vom compara spre exemplu ratele de dobanda la imobiliare din alte tari cu cele din Romania vom observa ca sunt state unde valoarea acesteia este de 2-3% pe an, comparativ cu dobanda de 8-9% de la noi”.
Totodata, administratorul Wienerberger este de parere ca pentru 99% dintre romani cea mai importanta investitie pe care o facem pe parcursul vietii este cand ne cumparam sau construim o casa.
Administratorul Wienerberger este de parere ca nevoia de locuire din Romania este foarte ridicata.
“Stocul actual de locuinte din Romania este de 8,5 milioane de unitati locative – fiind un mix de apartamente la bloc si case pe pamant. Cel mai mare fond de locuinte a fost construit in anii ‘60, ‘70 si ‘80. Doar in 1980 s-au construit peste 120.000 de apartamente. Nevoia de a construi un volum mare de locuinte s-a facut in viteza, iar calitatea nu a fost prioritatea constructorilor in acea perioada. Spre exemplu intre 1990 si 2013 s-a construit mai putin de 10% din totalul de unitati locative”, a explicat pentru wall-street.ro – Corneliu Fecioru.
Studiile de profil spun ca Romania are nevoie de pana la 1 milion de unitati locative pentru a ajunge la un standard in ceea ce priveste constructiile noi, iar statisticile arata ca intre 2011 si 2012, doua treimi din permisele de constructie de locuinte au fost facute in mediul rural.

Afaceri in stagnare

Afacerile Wienerberger in Romania au stagnat la nivelul anului 2012 atat in ceea ce priveste volumul cat si valoarea, avand un rulaj de circa 28 de milioane de euro.
Despre evolutia business-ului pentru 2013, administratorul Wienerberger se asteapta in continuare la o stagnare a afacerilor, dar nu exclude o scadere a pietei pe fondul cererii tot mai scazute de produse de zidarile ca urmare a proiectelor noi care sunt blocate din anumite motive, care tin in special de finantare.
“In cazul in care piata este stabila si se mentine la nivelul anului trecut afacerile ar putea ramane la nivelul din 2011 si 2012, dar nu este exclus sa asistam si la o scadere a pietei cuprinsa intre 2-3%”, a precizat Fecioru.

Revenire a pietei: abia din 2014-2015

Conform reprezentantului Wienerberger, semnale ca piata de constructii imobiliare sa cunoasca o usoara revenire sunt abia pentru anii 2014-2015, cand este previzionata o evolutie a PIB de 3-3,5%, potrivit Bancii Mondiale.
“Nivelul de activitate din 2008 nu poate fi atins atat de repede, el nu a fost sustenabil. Ne asteptam ca treptat lucrurile sa se aseze. Sunt optimist ca piata isi va reveni in curand, iar semnalele sunt pozitive”, a precizat Corneliu Fecioru.
Potrivit informatiilor Wienerberger, din costul total al unei case circa 5-6% este reprezentat de caramida, in timp ce ponderea cea mai mare este reprezentata de finisaje.
Conform datelor Wienerberger, piata de zidarie a cunoscut anul trecut un regres de 4% in volum, la circa 2,2 milioane de mp.
Wienerberger detine in prezent trei fabrici in Romania – la Gura Ocnitei (2003), Sibiu (2006) si Triteni – Cluj (2008), fiecare facilitate de productie necesitand investitii de aproximativ 20 de milioane de euro.
Austriecii planuiesc constructia celei de-a patra fabrici in judetul Iasi, dar momentan spun ca sunt blocati in “acte birocratice” si nu prognozeaza inceperea lucrarilor in acest an.
De la intrarea pe piata locala, in 1998, si pana in prezent compania a investit peste 75 milioane euro pentru a construi o retea de trei fabrici si o echipa de peste 200 de angajati.
Principalii concurenti ai Wienerberger – Sisteme de Caramizi pe piata locala sunt Ceramica Iasi, Cemacon Zalau, Siceram dar si Soceram.
Grupul austriac Wienerberger mai opereaza in Romania si prin alte companii printre care Tondach (prod. tigla metalica), Semmelrock Stein+ (prod. pavele si borduri), dar si Pipelife (prod. sisteme de conducte).
Corneliu Fecioru a preluat functia de de administrator in cadrul Wienerberger Romania la inceputul anului trecut. El are o experienta de pste 15 ani in pozitii de conducere, 11 fiind petrecuti in piata de constructii.
Anterior functiei detinute in cadrul filialei locale a Wienerberger, Fecioru a lucrat pentru Lafarge Romania, Gebruder Weiss dar si Ceramica Iasi.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri