Fondul locativ din prezent, cu blocuri si case construite in urma si cu mai bine de 50 de ani este mult invechit si poate fi un real pericol pentru locatarii acestor imobile, procesul de termoizolare derulat in prezent de catre autoritati “furand” sistematic atentia de la problemele reale din piata, spune Corneliu Fecioru (foto) – administratorul operatiunilor Wienerberger in Romania, unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice din Europa si din lume.
“Fondul de locuinte este vechi, avem din ce in ce mai multe blocuri care au 50-60 de ani si care sunt facute din materiale care nu respecta cerintele de eficienta energetica. Este ca o uriasa bomba cu ceas de care nu prea vorbim deoarece sunt alte lucruri mai importante care ne preocupa. Ceea ce procesul de anvelopare termica face acum este un paliativ (solutie care rezolva temporar sau aparent o situatie dificila – n.red), fiind o rezolvare doar pe termen scurt, deoarece la fundament, acea cladire, doar pentru ca are un termosistem nu face decat sa intarzie imbatranirea locuintelor cu cel mult 10 ani”, a declarat intr-un interviu exclusiv acordat wall-street.ro – reprezentantul companiei.

Fecioru spune ca sistematic au avut loc evenimente care nu fac altceva decat sa distraga atentia de la problemele reale din piata, unde fondul locativ nou construit a suferit scaderi de pana la 34% in ultimii patru ani.

“Sunt alte lucruri mai importante care ne preocupa ca siguranta locului de munca, intrarea unei tari in faliment, un alt scandal cu siguranta alimentelor – subiecte care ne fura sistematic atentia de la problemele reale din piata. Constructia de noi locuinte – mai sigure si mai eficiente - este un subiect care ar trebui sa fie pe agenda dezbaterii publice, legat in special de calitatea fondului de locuinte din Romania care este din ce in ce mai uzat”, spune Fecioru.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in 2008, considerat cel mai bun an de dupa anii ‘90 in ceea ce priveste constructia de case noi, s-au finalizat 64.400 de locuinte, iar in 2012 s-au terminat 42.600 de locuinte noi, tendinta aratand o scadere continua a numarului de constructii noi.

Bucurestiul este orasul care a avut cel mai mult de suferit. Raportat la nivelul din 2008, numarul de locuinte noi construite in Capitala a scazut cu 46%, de la 8.320 apartamente in 2008 la 4.520 in 2012.

Totodata, la nivelul anului trecut, fondul de locuinte s-a ridicat la 8,5 milioane de unitati locative in Romania, un nivel despre care Fecioru spune ca este foarte scazut.

Mai mult decat atat, numarul de unitati locative finalizate in 2012 a fost reprezentat in principal de casele pe pamant (72%), in timp ce 28% a fost reprezentat de apartamente. Fata de 2011, scaderea este de la 44.500 de unitati, la 42.600 de unitati la nivel national.

CITESTE SI Wienerberger: Suntem nevoiti sa amanam deschiderea fabricii de la Iasi. Piata nu este inca pregatita pentru un astfel de proiect

Problemele reale din piata: accesul la finantare si lipsa de incredere a clientilor


Potrivit reprezentantului Wienerberger, piata de profil sufera din doua motive: accesul la finantare si lipsa de incredere a clientilor.

“Exista o problema reala de finantare. Bancile ofera foarte greu credite, cele imobiliare avand o dobanda de 8-9% pe an, ceea ce pentru un credit pe 30 de ani are un efect de multiplicare a sumei rambursate imens. Daca vom compara spre exemplu ratele de dobanda la imobiliare din alte tari cu cele din Romania vom observa ca sunt state unde valoarea acesteia este de 2-3% pe an, comparativ cu dobanda de 8-9% de la noi”.

Totodata, administratorul Wienerberger este de parere ca pentru 99% dintre romani cea mai importanta investitie pe care o facem pe parcursul vietii este cand ne cumparam sau construim o casa.

El apreciaza ca televiziunile si stirile in general sunt destul de pesimiste, in special in ceea ce priveste accesul la finantare, ceea ce confera clientilor o temere si de aici si prudenta cu care solicita asa sume mari de bani.

“S-a creat un cerc vicios. (…)Daca pana in 2008 cu totii am trait intr-o stare de exuberanta irationala, astazi lucrurile s-au inversat. Accesul la finantare este dificil, iar disponibilitatea emotionala a posibililor clienti a scazut. Chiar si asa, pentru romani familia si caminul sunt valorile care ne reprezinta pe noi ca popor”, considera Corneliu Fecioru.

Administratorul Wienerberger este de parere ca nevoia de locuire din Romania este foarte ridicata.

“Stocul actual de locuinte din Romania este de 8,5 milioane de unitati locative – fiind un mix de apartamente la bloc si case pe pamant. Cel mai mare fond de locuinte a fost construit in anii ‘60, ‘70 si ‘80. Doar in 1980 s-au construit peste 120.000 de apartamente. Nevoia de a construi un volum mare de locuinte s-a facut in viteza, iar calitatea nu a fost prioritatea constructorilor in acea perioada. Spre exemplu intre 1990 si 2013 s-a construit mai putin de 10% din totalul de unitati locative”, a explicat pentru wall-street.ro – Corneliu Fecioru.

Studiile de profil spun ca Romania are nevoie de pana la 1 milion de unitati locative pentru a ajunge la un standard in ceea ce priveste constructiile noi, iar statisticile arata ca intre 2011 si 2012, doua treimi din permisele de constructie de locuinte au fost facute in mediul rural.

In opinia reprezentantului Wienerberger, chiar si jumatate din aceasta valoare ar fi suficienta pentru a ajunge la un nivel normal.
“Chiar daca s-ar reusi o completare a fondului de locuinte noi si cu jumatate din necesarul de un milion de unitati locative ar fi bine. Important este sa se construiasca si sa se dezghete finantarea. Este esential ca oamenii sa constientizeze nevoia locuintelor noi in schimbul unor case sau apartamente mai vechi de 50 de ani care pot reprezenta un adevarat pericol, mai ales in caz de calamitate naturala – cutremur, in special”.

Romanii cheltuie chiar si de trei ori mai mult la factura


O alta consecinta a incapatanarii romanilor de a renunta la locuintele vechi in schimbul unora noi este pretul platit la facturile de energie, gaze si caldura decat tarile dezvoltate din vest, desi puterea de cumparare a acestora este cu mult mai scazuta decat a locuitorilor din Germania, Austria sau alte state dezvoltate.

Potrivit lui Corneliu Fecioru, romanii cheltuie pe incalzire de 2-3 ori mai mult la factura decat alte tari din Vest, bani directionati intr-un volum urias de catre agentul termic, gaz si energie electrica pentru a tine apartamentele incalzite.

“Marea piedica pe care oamenii care locuiesc in case si blocuri vechi o au tine de resursa financiara. Stiu de cazul unui bloc de locuinte din Moscova, unde a fost construit un bloc nou, iar cladirea veche a fost demolata. Acest lucru ar fi destul de greu de aplicat la noi, dar va fi singura solutie in urmatorii ani. Blocurile vechi si inalte cu sute de apartamente din cartierele importante ale Capitalei nu trebuie demolate de maine. Dar cred ca peste 20-30 de ani devine inevitabil ca aceste cladiri sa ajunga la finalul duratei lor firesti de viata. Si atunci ce vom face cu sutele de familii care locuiesc in ele?”, se intreaba Fecioru.

O posibila solutie: constructia de apartamente noi pentru inchiriat


Preluand modelul vestic, in special cel practicat in Germania – unde 45% dintre familii locuiesc in chirie, constructia de case si apartamente noi care sa fie concepute pentru a fi inchiriate este o solutie care ar putea da un impuls cresterii pietei de profil.

“Suntem tara din Europa cu cel mai ridicat procent de proprietari ai caselor si apartamentelor in care locuim, depasind pragul de 98%. In Germania, spre exemplu, nivelul de proprietate este situat la 55%, 45% dintre acestea fiind reprezentat de familii care locuiesc in chirie. La noi acest procent este cvasi-inexistent. Noi nu avem un sector al locuintelor de inchiriat iar efectul poate fi urmatorul: orasele mari care au activitate economica si au potential de dezvoltare precum Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara sau Constanta nu dispun de un sector de case/blocuri noi special concepute spre a fi date spre inchiriere tinerilor studenti sau altor categorii de oameni. La noi chiriile inseamna doar a gasi optiuni pe piata privata, ceea ce face ca si costurile sa fie foarte ridicate”, spune seful Wienerberger pentru wall-street.ro.

Calitatea locuirii in Romania este foarte scazuta, arata datele sociologilor romani. Principalele elemente ale acestei cauze tin in special de supraaglomerarea locuintelor, un acces foarte limitat la utilitati (ex: toaleta care se gaseste in curte), lipsa apei curente, dar si practicarea unui fenomen de coabitare intergenerationala (unde locuiesc mai mult de trei familii intr-o casa).

In plus, Romania are si o serie de obligatii fata de UE legate de eficienta energetica a constructiilor pana in 2020, pe care ne va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil sa le atingem, crede Fecioru.

“Daca pentru anul 2020 ne va fi greu de crezut ca ne putem alinia cerintelor Uniunii Europene, pentru nivelul anului 2050 tintele de eficiente energetice sunt absolut de neimaginat pentru Romania mai ales ne uitam cat se construieste, dar mai ales cum se executa lucrarile de constructii. (…) Si in acest caz educatia vine pe fondul unei informari precare, dar si a unei populatii care are nevoie de locuinte, dar care este extrem de sensibila la pret”, a concluzionat Corneliu Fecioru, membru in board-ul executiv si administratorul Wienerberger Romania.

“Noua Casa”, speranta pentru revitalizarea de constructii noi

O posibila revenire a constructiilor de case in Romania ar putea veni doar in contextul unui climat favorabil care sa incurajeze economia tarii, iar pentru acest lucru este nevoie in primul rand de o coalitie guvernamentala stabila, mai crede reprezentantul companiei. El apreciaza ca programele guvernamentale “Prima Casa” si “Casa Noua” sunt binevenite, intrucat incurajeaza clientii sa caute locuinte noi.

“Programul Casa Noua este unul binevenit. El are un focus pe constructiile noi si ii incurajeaza in acest fel pe tinerii doritori sa isi achizitioneze o locuinta noua.Daca nu am avea acest program, rezultatele ar fi mult mai ingrijoratoare”, apreciaza Fecioru.

Spre exemplu, valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" din 2009 pana acum a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, rata de default fiind in prezent de 0,1%, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri in valoare de 572 milioane de euro, potrivit datelor Fondului de Garantare.

In 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finantarii fiind de 210 milioane de euro. In 2012 cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare, conform datelor prezentate miercuri de Irina Constantinescu, director coordonator Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cel de-al doilea program, “Casa Noua”, initiat de guvernul Romaniei la inceputul acestui an presupune acordarea de credite pentru achizitionarea doar de locuinte noi.

"Proiectul Prima Casa va fi transformat in proiectul Noua Casa, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi", spunea premierul Victor Ponta la finalul anului trecut.

Programul Prima Casa, lansat in 2009 de guvernul Boc, a trecut prin mai multe modificari, iar la scurta vreme de la lansare, ca urmare a consultarilor cu mediul de afaceri, Emil Boc a anunta ca doreste ca orienteze programul astfel incat sa sprijine industria, discutandu-se atunci de locuinte care sa inceapa constructia atunci.

Pe langa modificarile din Prima Casa, Guvernul Ponta mai doreste si scaderea preturilor locuintelor pentru tineri, fara prea multe specificatii legate de modul in care se vor face scaderile.

"Conform statisticilor, familiile tinere nu au posibilitatea de a-si procura propria casa. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care tinerii ne pleaca din tara.Pretul de achizitie al locuintelor pentru tineri va fi mult diminuat. Prin implicarea autoritatilor locale (primarie, consiliul judetean) si a guvernului se va ajunge la diminuarea substantiala a pretului locuintelor", se mai mentioneaza in programul de guvernare.

Ce vrea un investitor strain in Romania


Seful Wienerberger spune ca o companie straina venita pe piata din Romania are nevoie in primul rand de stabilititate legislativa.

“Toti investitorii straini din Romania isi doresc in primul rand stabilitate legislativa. Investitorii isi doresc predictibilitate a mediului legislativ si fiscal, in masura in care numarul de taxe se schimba de la an la an. O companie precum Wienerberger investeste pe termen foarte lung. Noi facem produse pentru piata locala si am venit cu un angajament pe termen foarte lung. Ne dorim sa avem reglementari fiscale previzibile si stabile”, a incheiat Fecioru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri