15 Iulie 2013

Topul celor mai mari profituri din ciment: cum isi impart piata Holcim, Lafarge si Carpatcement



Desi industria constructiilor a suferit o usoara contractie in 2012, iar numarul lucrarilor in industrie a suferit o scadere, doi din cei mai mari producatori de ciment din piata au reusit sa isi pastreze nivelul de profitabilitate ridicat, in timp ce elvetienii de la Holcim au avut cel mai mult de suferit. Cum si-au impartit piata Lafarge, Carpatcement si Holcim, in slide-urile de mai jos!

Holcim, marele perdant?

Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian Holcim, unul dintre cei mai mari producatori de ciment si agregate din lume, a raportat la nivelul anului trecut pierderi de circa 8,5 milioane de euro dupa ce in 2011 inregistra un profit net de peste 17 milioane de euro, conform datelor publicate de Ministerul de Finante.

Holcim este singurul producator de ciment care a inregistrat pierderi.

Nu doar profitabilitatea grupului a avut de suferit, afacerile companiei diminunandu-se cu 4% de la 222 de milioane de euro in 2011 la 213 milioane euro anul trecut.


Carpatcement - usoara crestere a profitului, venituri in scadere

Carpatcement, companie detinuta de catre grupul german Heidelbergcement, important jucator in industria cimentului la nivel mondial, a raportat la nivelul anului trecut un profit de 34 milioane de euro, in usoara crestere fata de valoarea inregistrata cu un an anterior.

Veniturile Carpatcement au suferit o contractie de sase procente de la 192 de milioane de euro in 2011, la 181 milioane de euro anul trecut, conform Mfinante.ro.

Numarul mediu de angajati ai companiei a scazut dela circa 820 de salariati, la 790.

Lafarge, campionul pietei in 2012

Lafarge Romania, filiala grupului francez Lafarge specializat in productia de ciment si agregate, a inregistrat la nivelul anului trecut un profit de 37 milioane de euro, in usoara scadere fata de anul precedent cand a raportat o profitabilitate de peste 42 de milioane de euro, dar chiar si asa, compania ramane campioana locala in productia de ciment.

La nivelul veniturilor, Lafarge Romania a raportat o evolutie de aproape 7%, la 192 de milioane de euro, dupa ce la nivelul anului 2011 incheia cu un rulaj de 180 de milioane de euro.

Si in cazul Lafarge a existat o restructurare de personal, numarul mediu al angajatilor din Romania scazand cu aproape 40 din 2011 pana anul trecut.



Citeste si