Investigatia are ca obiect posibile intelegeri pe piata colectarii, procesarii si comercializarii laptelui si produselor lactate.

Cu aceasta ocazie s-au efectuat inspectii inopinate la APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii.

Membrii APRIL care au fost inspectati sunt: Albalact, Covalact, Danone, FrieslandCampina, Almera International, Dorna Lactate, Hochland Romania, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm, Unilact Transilvania.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, actorii implicati risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Ce afaceri au rulat anul trecut cei mai importanti jucatori din lactate

Citeste si:

Danone Romania - 113 milioane euro
FrieslandCampina - 90 milioane euro
Albalact - 77,2 milioane euro
Hochland Romania - 44 milioane euro
Covalact - 27 milioane euro

Consumul mic de lapte simplu per capita situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa, cu o medie de 12 litri de persoana, de aproximativ 5 ori mai putin decat tari precum Croatia sau Slovenia, conform studiului Euromonitor.

In privinta consumului de iaurt, situatia este similara: romanii consuma anual doar 6 kg de iaurt per capita, in timp ce vecinii bulgari au o medie de 22 kg de iaurt pe cap de locuitor.

Potrivit estimarilor producatorilor, industria locala a lactatelor (incluzand si piata gri) se ridica la 1,3 miliarde de euro.