Odata cu reducerea TVA la paine de la 1 septembrie proprietarii celor circa 150.000 de puncte de vanzare din tara ar putea fi supusi unor noi reguli de comercializare a painii: spatii dedicate sau asa-zise “raioane de panificatie”, conditii de igiena stricte, case de marcat cu taxare diferentiata si controale mult mai aspre.
Rompan, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar-Veterinara si Protectia Consumatorului lucreaza la un proiect de lege care prevede ca painea sa fie comercializata numai in locuri special amenajate in interiorul magazinelor, in cadrul unor asa-zise “raioane de panificatie”. Acestea vor avea dimensiuni diferite in functie de suprafata fiecarui magazin – de la 1,2 m pana la 10 m.

“Proiectul face referire la anumite reguli de igiena care trebuie respectate pentru vanzarea produselor de panificatie. Magazinele vor trebui sa aiba un spatiu mai generos de expunere a acestor produse, va exista o trasabilitate a painii. Masurile sunt in avantajul consumatorilor care vor gasi o sortimentatie mai mare, vor gasi mai multi furnizori in acelasi magazin”, a declarat pentru wall-street.ro Virgil Pavel, vicepresedinte Rompan.

Totodata, proiectul de lege prevede ca vanzatorii sa utilizeze manusi de fiecare data cand vor lua un produs de pe raft pentru a-l oferi clientilor, iar casele de marcat vor trebui prevazute cu taxare diferentiata (9%) pentru produsele de panificatie, fata de TVA de 24% pentru celelalte alimente.

In prezent, painea este comercializata in aproximativ 150.000 de puncte de vanzare in toata tara, peste jumatate dintre comercianti nerespectand aceste reguli, declara anterior Aurel Popescu, presedinte Rompan.

Masurile ar putea fi introdusa de la 1 septembrie, odata cu reducerea TVA la paine, insa comerciantii au la dispozitie cateva luni pentru a se alinia standardelor, a spus Virgil Pavel.

Ce spun micii comercianti

In comuna Lunguletu, judetul Dambovita, am vizitat doua magazine care comercializeaza printre altele si produse din panificatie. In medie, proprietarii vand fiecare circa 300 de paini zilnic, la un pret de 80 de bani. Unul dintre magazine are amenajat de patru luni un spatiu special pentru produsele de panificatie. Niciunul dintre angajatii celor doua locatii nu foloseau in schimb manusi speciale in momentul in care serveau clientii.

“Painea vine de la Pitesti, in fiecare dimineata, in jur de ora 3-4 dimineata. Cine credeti ca se trezeste la ora aia ca sa care 20 de navete in magazin. Asa ca painea sta afara pana pe la 7-8 cand vin angajatii. De manusi speciale nici nu se pune problema”, spune un client.

Pe de alta parte, proprietarul unui magazin din Mihailesti, judetul Giurgiu, care vinde zilnic circa 100 de paini la un pret de 90 de bani, sustine ca amenajarea unui alt spatiu special pentru produsele de panificatie ar reprezenta o investitie nesustenabila, in conditiile in care profitul pe care il aduce vanzarea unei paini este prea mic.

“Inainte de criza vindeam in medie pe zi aproximativ 300 de paini, acum vindem in jur de 100. Profitul pentru o paine este de 10 bani impozabili. De asemenea, daca nu vom putea introduce taxarea diferentiata pe casa de marcat veche, o noua casa de marcat m-ar costa intre 3 si 15 mil. lei. Daca autoritatile nu ne sprijina financiar in acest demers, vom fi nevoiti sa crestem preturile pentru a sustine investitia”, a spus Gheorghe Raducanu.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate sa fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finantelor.

Pe primul loc in UE la consumul de paine

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europena in privinta consumului de paine, arata datele AIB International. Astfel, un roman mananca in medie 97 de kilograme de paine pe an, mai exact 320 de franzele a cate 300 de grame.

Topul este completat de Cipru (74 kg paine per capita), Belgia (67 kg per capita), Germania (57 kg), Danemarca (43 kg), Marea Britanie (14 kg).

La nivel european media se situeaza in jurul a 61 de kilograme, respectiv 200 de paini.

In 1989, un roman manca peste 430 de paini intr-un an, adica 130 de kilograme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri