Ponta a declarat ca licenta de exploatare emisa in 1999 in cazul Rosia Montana are gradul de secretizare "confidential" si a precizat ca instantele de judecata au respins irevocabil in 2006 si 2007 cererea de furnizare a licentelor pentru a deveni publica.
"Eu consider, si-mi asum acest lucru, ca anumite aspecte de interes public pot sa le fac publice fara a incalca caracterul confidential si decizia instantelor judecatoresti", a afirmat Ponta.

El a mentionat ca potrivit articolului 4 din document durata licentei este de 20 de ani, respectiv din 1999 pana in 2019, iar conform articolului 10 titularul plateste statului roman o redeventa de 2% din valoarea productiei miniere. Ponta a mentionat ca valoarea redeventei a ajuns in urma renegocierii la 6%, care se va putea pune in aplicare doar prin lege.

"Conform articolului 18 litigiile rezultate din prezenta licenta vor fi solutionate de catre Centrul International de Arbitraj al Camerei Economice Federale a Austriei din Viena, potrivit regulamentului de arbitaj al acesteia. In mod clar, Romania a aderat la toate acordurile de protejare a investitiilor si in masura in care este chemata in baza acestei licente la Camera Economica din Viena sau la alte instante trebuie sa se prezinte", a mentionat seful Executivului.

El a prezentat articolul 20 din licenta de exploatare, in care se precizeaza ca informatiile din document pot fi facute publice doar cu acordul scris prealabil al celeilalte parti.

Premierul a precizat ca potrivit instiintarilor oficiale ale companiei canadiene "investitiile concrete" la Rosia Montana, care tin de mediu, infrastructura si organizarea exploatarii, se ridica la 550 de milioane de euro.

In ceea ce priveste obligatiile de mediu si protectie a patrimoniului, in situatia in care nu se realizeaza proiectul de la Rosia Montana, pe care statul roman trebuie sa le realizeze se ridica la 480 – 500 de milioane de euro.

Citeste si:

Ponta a mai sustinut ca in baza bussines plan-ului incasarile statului roman au fost estimate la 3,6 miliarde de euro, iar cele ale companiei la 2,7 miliarde de dolari.

El a tinut sa sublinieze ca proiectul de lege privind Rosia Montana a fost avizat de ministrul Mediului, Rovana Plumb, dar a fost realizata o confuzie intre avizul emis pe proiectul de lege si avizul de mediu ce ar urma eliberat pentru inceperea exploatarii.

“Dna ministrul a semnat si avizat favorabil proiectul de lege si a precizat, un lucru care este in textul legii, ca in masura in care se adopta legea se va elibera acordul de mediu. Acordul de mediu nu e acelasi lucru cu avizarea legii”, a precizat Ponta.

Potrivit datelor comunicate de Guvern, veniturile totale estimate din vanzarea aurului si argintului extras de la Rosia Montana ar totaliza 12,449 miliarde de dolari, din care 11,61 miliarde de dolari ar proveni din comercializarea aurului.

Cheltuielile totale pentru acest proiect sunt estimate la 7,182 miliarde de dolari, astfel ca ar rezulta un profit brut de 5,268 miliarde de dolari. Dupa plata impozitelor suma disponibila pentru actionari ar fi de 3,717 miliarde de dolari, respectiv 2,788 miliarde de dolari pentru Gabriel Resources si 929 milioane de dolari.