“Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 – 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent)”, se arata in comunicatul PNVV.

Strugurii pentru vin se tranzactioneaza in tara la preturi cuprinse intre 0,8 – 1,2 lei/kg.

Potrivit estimarilor producatorilor, vinurile albe detin circa 60-70% din piata, urmate de cele rosii (25%) si cele roze (5%).

Datele Ministerului Agriculturii releva faptul ca in primul trimestru al anului importurile de vin au fost de aproape patru ori mai mari decat exporturile, reprezentand 10.067 tone. Romania a exportat 2.682 tone de vin, mai mult cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In valoare exporturile au atins 3,68 mil. euro, in crestere cu 18% fata de primul trimestru din 2012.

Citeste si:

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Industria de vin este estimata la 400 milioane de euro, cei mai importanti producatori fiind Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei.