Record pe piata vinului: Romania va avea anul acesta cea mai mare productie de struguri din ultimii 3 ani

Romania va avea anul acesta un record al ultimilor trei ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin, producatorii estimand o crestere de cel putin 20% fata de 2012, respectiv peste 4 mil. hectolitri, anunta Patronatul National al Viei si Vinului.

“Doua sunt principalele motive care conduc la aceasta concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafete cultivate cu vita de vie ca urmare a investitiilor realizate prin SAPARD si Programul National Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 – 2013 (cca. 30.000 de hectare) si precipitatiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decat anul precedent)”, se arata in comunicatul PNVV.

Strugurii pentru vin se tranzactioneaza in tara la preturi cuprinse intre 0,8 – 1,2 lei/kg.

Potrivit estimarilor producatorilor, vinurile albe detin circa 60-70% din piata, urmate de cele rosii (25%) si cele roze (5%).

Datele Ministerului Agriculturii releva faptul ca in primul trimestru al anului importurile de vin au fost de aproape patru ori mai mari decat exporturile, reprezentand 10.067 tone. Romania a exportat 2.682 tone de vin, mai mult cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In valoare exporturile au atins 3,68 mil. euro, in crestere cu 18% fata de primul trimestru din 2012.

Citeste si:
Cramele Recas, afaceri de peste 49 milioane euro in 2019
Cramele Recas, afaceri de...

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Industria de vin este estimata la 400 milioane de euro, cei mai importanti producatori fiind Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei.

Citeste si:
Estimari: productia de vin a Romaniei a scazut in 2019
OIV: Romania a avut o...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri