Productia de vin din acest an ramane constanta, in jurul cantitatii de patru milioane de hectolitri, principala problema fiind reprezentata de gasirea fortei de munca sezoniere, arata datele Patronatului National al Viei si Vinului.

“Se inregistreaza diferente semnificative de medie cantitativa de struguri la hectar atat intre regiunile viticole, cat si intre producatorii aflati in acelasi areal. Aceste diferente sunt create de doi factori: conditiile climatice si atentia data aplicarii eficiente a tratamentelor fitosanitare. Pe acest ultim considerent semnalam faptul ca producatorii care si-au facut la timp aceste tratamente au productii foarte bune, nefiind afectati de mana sau de fainare”, sustin reprezentantii PNVV.

Astfel, in zonele Moldova (Husi, Iasi, Cotnari) si Vrancea productia de vin raporteaza o crestere de 15-20% comparativ cu 2015, in timp ce in Banat avansul este de 10%. La polul opus se situeaza Dobrogea (-30%) si Oltenia (-20%). In zona Dealu Mare productia este asemanatoare cu cea de anul trecut, desi, aici se inregistreaza variatii mari intre producatori, unii raportand pierderi si de 30% fata de 2015.

“Perioada prelungita de insolatia si nivelul precipitatiilor din acest an ne indreptatesc sa afirmam ca in arealele viticole cu traditie si la producatorii de vin care au facut investitii in tehnologie in ultimii ani pentru cresterea nivelului de competitivitate, productia de vin 2016 va fi una foarte buna atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ”, mai spun oficialii PNVV.

In Romania pretul de tranzactionare al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variaza intre 1 leu/kg si 1,5 lei/kg, in functie de zona, de culoare si de calitatea strugurilor.

La nivel european, Franta anunta diminuarea productiei de struguri, iar Spania raporteaza crestere, ceea ce va genera la nivel mondial un pret de vanzare mai mic pentru vinul varsat.

PNVV mai atrage atentia in privinta investitiilor realizate cu sprijin european in domeniul vitivinicol.

“Daca pana in 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultura, cu absorbtie 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, in ultimii doi ani am coborat la circa 40% din cauza birocratiei excesive instituite de MADR si a lipsei de profesionalism si de interes din partea acestei institutii. Spre exemplificare, in APIA si Ministerul Agriculturii, Directia Politici, nu exista niciun angajat specializat in domeniul vitivinicol”, puncteaza PNVV.

Industria locala a vinului imbuteliat este estimata la 250-300 de milioane de euro. Vorbim insa de un grad de fragmentare foarte ridicat, in contextul in care exista circa 100 de jucatori locali. Cei mai mari producatori sunt Jidvei, Murfatlar, Vincon si Cotnari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri