Directorul RMGC pune presiune: Daca se adopta alt proiect in Parlament, nu ne mentinem oferta de crestere a participatiilor statului

Directorul general RMGC, Dragos Tanase, a afirmat, joi, la intrebarile parlamentarilor din Comisia Rosia Montana, ca daca proiectul se adopta intr-o forma mult diferita, atunci RMGC considera ca este o problema si nu-si va mai mentine oferta pentru cresterea participatiilor statului la 25%.

"Daca se adopta un alt proiect decat cel pe care l-am stabilit, avem o problema. (...) Cresterea gradului de participare a statului la 25% se facea in conditiile proiectului Rosia Montana asa cum este structurat acum. Daca acest proiect iese intr-o forma mult diferita, probabil ca bord-ul nostru nu-si va mai mentine oferta", a spus directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

El a mai spus ca exista noua ani de intarzieri in acordarea avizului de mediu de catre ministerul de resort, aratand ca a depus documentatia necesara in 2004.

"Aveti noua ani de intarzieri din partea Ministerului Mediului pentru acordul de mediu in conditiile in care in orice tara sunt doar 7-12 luni", a spus Dragos Tanase.

Intrebat de parlamentari despre garantiile de reabilitarea de mediu, Dragos Tanase a precizat ca statul roman va avea de la inceput banii de garantie in cont, astfel incat daca firma da faliment, mediul de la Rosia Montana sa poata fi reparat.

Citeste si:
Plumb, despre Rosia Montana: Ministerul Mediului va actiona in...
Plumb, despre Rosia Montana:...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Intrebat de Darius Valcov (PSD) daca firma va da in judecata statul in cazul in care nu va fi adoptat proiectul Rosia Montana, directorul RMGC a raspuns: "Din punctul nostru de vedere nu exista niciun motiv pentru care acest proiect sa se respinga, venim cu cea mai mare investitie in Romania, daca investitorii nostri vor decide ca nu mai au rabdare si vor urma alte cai la momentul respectiv, investitorii vor decide, nu putem anticipa acum".

Tanase a fost intrebat de parlamentari daca firma va incerca tehnologii alternative in cazul in care nu va obtine acordul de mediu pentru cea cu ceanuri, si a raspuns ca "aceasta tehnologie este cea mai sigura, potrivita pentru mediu, recomandata de Comisia Europeana".

"Nu vad de ce am incerca alte tehnologii mai periculoase pentru mediu", a adaugat Tanase, citat de Mediafax.

Deputatul Stefan Viorel (PSD) l-a intrebat pe directorul RMGC daca firma ia in considerare listarea la bursa pentru Romania.

Citeste si:
Vosganian: Procedura de audiere a ministrilor pentru Rosia Montana...
Vosganian: Procedura de...

Tanase a spus ca este o idee bine venita, aratand ca din ce in ce mai multa lume din Romania este interesata de Gabriel Resources. "La noi actionar majoritar este Gabriel Resources care este listata in Canada, am dezbatut si noi intern ideea de a lista pe bursa din Bucuresti, nu excludem aceasta idee in masura in care proiectul se face, cred ca este o idee binevenita, remarc ca din Romania din ce in ce mai multi sunt interesati de Gabriel Resources. Este o idee binevenita, pe care o vom considera foarte serios in momentul in care proiectul face pasi spre realizare", a mai spus Dragos Tanase.

Proiectul Rosia Montana este puternic contestat de societatea civila, ecologisti dar si geologii romani si experti in economie si legislatie.

Sursa foto


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri