Adeplast a cerut acte aditionale la contractul de credit incheiat cu UniCredit Tiriac Bank pentru a se lista la Bursa, in contextul in care trebuiau modificate diferite clauze legate de actionariat si distribuirea de dividende, au anuntat reprezentantii bancii.

"Actele aditionale mentionate intra in vigoare numai in cazul in care compania se listeaza la bursa. Clauzele legate de dividende au fost cerute chiar de AdePlast ca urmare a intentiei de lansare a ofertei publice initiale. Inainte de aceste acte aditionale, clauzele de distributie a dividendelor erau mai restrictive. De asemenea, banca a dorit ca Marcel Barbut sa ramana in continuare actionar majoritar si dupa listarea la bursa, ca o garantie a performantei viitoare a companiei. In cazul in care compania nu s-ar lista la bursa, atunci ar ramane valabile conditiile anterioare de creditare, in mod corespunzator", a declarat pentru Mediafax Razvan Pasol, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Intercapital Invest, firma care face parte din consortiul de intermediere a ofertei.

In baza contractelor de credit incheiate, AdePlast s-a angajat sa respecte anumiti indicatori financiari si sa notifice in prealabil banca daca vrea sa modifice capitalul social.

Noile conditii prevad ca AdePlast poate distribui, incepand de anul viitor, tot profitul net sub forma de dividende doar daca sunt indeplinite cerinte impuse prin contractul de credit cu modificarile ulterioare, inclusiv indicatorii financiari prevazuti in contractele de imprumut incheiate cu UniCredit Tiriac Bank.

AdePlast va putea distribui dividende in numerar de cel mult 3 milioane euro/an si doar daca fluxul de numerar va permite aceste plati. Pentru sumele care depasesc 3 milioane euro sau limita fluxului de numerar actionarii vor primi actiuni gratuite.

In plus, participatia proprietarului AdePlast, omul de afaceri Marcel Barbut, poate scadea sub 50% din actiuni doar cu acordul UniCredit Tiriac Bank. Barbut detine in prezent 99,99% din actiunile AdePlast.

In baza contractelor de credit incheiate, AdePlast s-a angajat sa respecte anumiti indicatori financiari si sa notifice in prealabil banca daca vrea sa modifice capitalul social.

"Emitentul nu va contracta vreo datorie fata de alta institutie de credit/institutie financiara si nu va solicita sau primi vreun alt credit de la o alta institutie de credit/institutie financiara fara notificarea scrisa prealabila a UTB (UniCredit Tiriac Bank - n.r.), fara ca in prealabil sa fi solicitat o oferta de finantare/o finantare din partea UTB, solicitare la care sa fi primit un raspuns negativ si/sau oferta UTB sa fie necompetitiva (...) Emitentul nu isi va asuma nicio garantie si nu va acorda niciun credit vreunei terte parti fara notificarea prealabila a UTB, cu exceptia celor necesare desfasurarii activitatii curente si care vor fi notificate UTB in cel mult cinci zile de la data constituirii acestora", se arata in prospectul ofertei derulate in prezent de AdePlast pentru listarea la Bursa.

Totodata, AdePlast va notifica banca cu cel putin 15 zile inaintea schimbarii unor persoane din conducere si a actului constitutiv.
"Pe durata creditului, societatea nu va constitui niciun fel de garantii asupra oricaruia dintre activele sale in favoarea vreunei terte parti, fara notificarea scrisa prealabila a UTB; Societatea nu va contracta nicio datorie fata de orice asociat (cu exceptia creditelor furnizor necesare activitatii curente) fara notificarea in prealabil, in scris, a UTB; creditele intra-grup vor fi subordonate platilor catre UTB in baza acestor contracte de credit, atat ca drept de preferinta la plata, cat si ca drept de executare", se mai spune in prospect.

AdePlast are incheiate 11 contracte de imprumut cu UniCredit Tiriac si unul cu Banca Transilvania, pentru finantarea activitatii curente, investitii sau pentru refinantarea unor credite contractate anterior de la Raiffeisen Bank. Imprumuturile de la UniCredit Tiriac Bank totalizeaza 37,5 milioane euro, la care se adauga 650.000 de lei (scrisoare de garantie bancara in favoarea Holcim Romania).

De la Banca Transilvania, AdePlast a imprumutat in acest an 8,5 milioane lei.

Tot in acest an, proprietarul AdePlast a acordat companiei imprumuturi in valoare cumulata de 825.000 de euro.

"Potrivit declaratiei emitentului, emitentul are capacitatea si intentia de a efectua toate rambursarile in conformitate cu contractele de credit. Potrivit informatiilor puse la dispozitie de emitent, acesta nu a primit nicio notificare de rambursare anticipata pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, inclusiv in ceea ce priveste indicatorii financiari", se arata in prospect.

AdePlast a incheiat, in luna iunie, cu BCR un acord privind emiterea unei scrisori de confort de 11,2 milioane euro, pentru obtinerea unei finantari nerambursabile in vederea construirii unei fabrici de vata bazaltica in localitatea Corlatesti (judetul Prahova).

La finalul primului semestru, AdePlast avea imprumuturi accesate de 159,6 milioane lei (36,3 milioane euro), cu aproape 42% mai mari decat suma de la finalul anului trecut, de 112,6 milioane lei, potrivit informatiilor prezentate in prospect.

AdePlast a lansat miercuri, 2 octombrie, o oferta in care a scos la vanzare 16,5 milioane de actiuni, reprezentand 33,3% din capitalul social majorat al companiei in urma ofertei publice de vanzare. Compania vizeaza sa atraga prin aceasta operatiune intre 57,8 milioane lei (13 milioane euro) si 66,7 milioane lei (15 milioane euro). Oferta se incheie cu succes daca minim 70% din actiuni sunt vandute.

Daca vor fi vandute doar 70% din actiuni, la pretul minim si investitorii mici vor primi discount de 3% pentru toate actiunile cumparate, atunci suma atrasa va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Oferta se incheie pe 15 octombrie si este intermediata de Intercapital Invest si Banca Comerciala Romana.

Infiintata in anul 1996, AdePlast detine noua fabrici, de mortare uscate, polistiren si vopsele, situate pe trei platforme industriale, in Oradea, Ploiesti si Roman.

Compania a inregistrat anul trecut venituri totale de 184,4 milioane lei, in crestere cu 29%, si un profit net in urcare de la 6,9 milioane lei la 16,2 milioane lei, conform situatiilor financiare individuale IFRS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri