Un director Hidroelectrica si un fost membru din Consiliul de Supraveghere, arestati preventiv pentru 29 de zile

Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, in dosarul de mita privind vanzarea de energie, scrie Mediafax.

Instanta a admis propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile petnru Eugen Bradean si Ioan Mihaila.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti.

Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti, miercuri, de DNA, intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane euro.

Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Citeste si:
Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. Cine...
Lista celor 22 de procurori...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Potrivit anchetatorilor, in luna octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

"Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul inculpatului Bradean Eugen, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice", a mai aratat DNA.

Procurorii anticoruptie au precizat ca, potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, arata DNA, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.

Ioan Mihaila, consilierul ministrului Nita si membru in Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica retinut de DNA intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie, a fost eliberat din functii, iar Departamentul pentru Energie va propune demiterea lui Eugen Bradean din directoratul Hidroelectrica.

Citeste si:
Giuliani recunoaste ca a primit bani pentru scrisoarea catre Iohannis
Rudy Giuliani a recunoscut ca...

Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o oferta pe bursa OPCOM pentru vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerand ca incheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

"In data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat in discutie propunerea cu privire la avizarea participarii Hidroelectrica cu o oferta de vanzare, la cererea de cumparare initiata pe bursa de energie OPCOM-PCCB de catre Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare in perioada 2014-2017, la pretul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)", se arata intr-un comunicat transmis de Hidrolectrica.

Directoratul a respins propunerea cu 3 voturi "impotriva", o abtinere si 1 vot "pentru", fiind astfel consemnata o majoritate care a considerat ca un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu a mentionat votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stanculescu, Aurel Cocos, Eugen Bradean, Mihai Teleanu si Ovidiu Agliceru.
"Acest gen de contracte au generat in trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia starii de insolventa. Avand in vedere faptul ca Hidroelectrica are o conducere in sistem dualist, Directorat si Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezinta punctul de vedere al companiei.

Citeste si:
Victor Sandu, fost director general la ''Apele Române'', reţinut...
Victor Sandu, fost director...

Astfel de initiative individuale sunt dezavuate si sunt considerate inacceptabile, in raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa si cu obiectivele stabilite de catre actuala conducere a companiei", se mai arata in comunicat.
Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihaila, Remus Vulpescu, Mihai Grosan, Oana Truta, Elena Popescu si Gabriela Sandu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri