Cemacon SA (CEON), unul dintre cei mai importanti producatori de blocuri ceramice din Romania, actionarii sai majoritari si Banca Comerciala Romana (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR. Restructurarea creditului reprezinta ultima etapa a procesului de reabilitare operationala si financiara a companiei, conceput si demarat in 2010.

Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiara, coordonata de specialisti in restructurare apartinand grupului Casei de Insolventa Transilvania, iar pe de alta parte restructurarea operationala, condusa de Liviu Stoleru, Director General si Presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon. Cele doua echipe au aplicat o serie de masuri de redresare specifice interventiei intr-o afacere aflata in impas.
Pe piata romaneasca, restructurarea Cemacon este unul dintre cele mai ample procese de reorganizare in afara insolventei a unei afaceri aflate in impas economic si reprezinta salvarea unui brand romanesc.
”Restructurarea completa a Cemacon a presupus, si presupune in continuare, un proiectcomplex si profund, si nu doar optimizarea si eficientizarea procesului de fabricare a caramizilor. Situatia companiei necesita crearea unui management de criza pentru un business in distress, particularizat la nivel de detaliu si corect calibrat, care a fost pus in aplicare cu ajutorul echipei despecialisti din grupul Casei de Insolventa Transilvania.S-a impus luarea de masuri urgente care, decise si aplicate la timp, au reusit sa genereze rezultatele despre care vorbim astazi. Cooptarea lui Liviu Stoleru la carma echipei executive a reprezentat un prim pas spre implementare.”, a declarat Rudolf Vizental, Asociat Coordonator Casa de Insolventa Transilvania.
Acordul de principiu semnat cu BCR cuprinde elementele ce vor sta la baza restructurarii creditului, care este preconizat a se finaliza spre mijlocul anului viitor. Restructurarea pachetului de credite pe care Cemacon le-a contractat de la BCR va avea la baza trei principii:
1. La finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea catre BCR o datorie sustenabila, care va putea fi acoperita din veniturile generate de activitatea de baza a companiei;
2.O societate nou infiintata – Cemacon Real Estate, va preluaunele active Cemacon care nu sunt aferente activitatii de baza a acesteia, impreuna cu expunerea bancara corespunzatoare;
3.BCR va transfera o parte din datoria Cemacon catre un nou investitor, terta parte, ce intentioneaza sa o converteascaintr-un numar de actiuni, egal cu cel detinut de cel mai mare actionar actual, respectiv KJKFund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).
Detaliile acestui acord de principiu vor fi implementate prin documentatie angajanta din punct de vedere juridic, anticipata a se finaliza spre mijlocul anului viitor. La acel moment, societatea va reveni catre investitorii sai cu informatii asupra sumelor efective ale creditelor restructurate.
“Misiunea noastra este sa sprijinim companiile care contribuie si sunt parte din economia reala. Lucram cu placere cu companiile in care vedem implicare din partea managementului si a actionarilor pentru succesul afacerii, corectitudinea relatiei comerciale, o prospectare corecta a pietei si excelenta financiara traduse in transparenta si disciplina.Ne bucuram ca am gasit in Cemacon un partener pe termen lung care a inteles nevoia de a isi adapta afacerea, pentru a avea cele mai bune rezultate in conditiile actuale. Vom continua sa ne sprijinim clientii astfel ca ei sa poata sustine si creste economia reala”, a declarat Jurgen de Ruijter, chief workout officer of BCR.
Pentru a sustine in continuare restructurarea si dezvoltarea companiei, capitalul social al Cemacon va trebui majorat cu 1,5 milioane de euro. Suma este necesara pentru finantarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta sa isi indeplineasca obiectivele de buget si profitabilitate pentru 2014-2016. Actionarii majoritari ai Cemacon, care in urma cu 3 saptamani au anuntat actiunea concertata, vor garantarambursarea creditului aferent sustinerii activitatii de baza,prin constituirea unei garantii asupra actiunilor pe care le detin la Cemacon.
In 2010, cand a inceput procesul de restructurare a companiei, Cemacon avea uncredit de 5 ori mai mare decat cifra de afaceri, nesustenabil din activitatea companiei, vanzarile inregistrau o scadere accentuata, portofoliul de produse era invechit, iar facilitatea de productie avea o capacitate necalibrata la cerintele pietei si vanzarile companiei.De la demararea procesului de reorganizare si numirea lui Liviu Stoleru ca director general au fost luate o serie de masuri ce au facut posibila performanta operationala, astfel ca Cemacon a inregistrat, trei ani consecutiv, cea mai mare crestere de business a unei companii din aceasta industrie.
”Restructurarea creditului este, cu siguranta, un moment extrem de important pentru Cemacon. Am inteles inca din 2010 ca aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi, pe care o vom putea depasi doar prin performanta. Ne-am propus sa rescriem un drum care parea inevitabil la acel moment – colapsul. Impreuna cu actionarii incercam sa transformam Cemacon intr-o companie stabila, puternica, capabila sa se dezvolte in mod sanatos”, a declarat Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon.

Cemacon este al treilea jucator pe piata producatorilor de blocuri ceramice din Romania, fiind clasat in urma austriecilor de la Wienerberger si a iesenilor de la Brikston (Ceramica Iasi).

Compania estimeaza pentru intregul an o evolutie de 40% a business-ului, la peste 50 de milioane de lei (cca. 12 mil. €).
Cei mai mari actionari ai Cemacon sunt fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, inregistrat in Luxemburg si administrat de compania finlandeza KJK Capital Management (29,1%), SSIF Broker Cluj-Napoca (13%), iar seful Casei de Insolventa Transilvania Andrei Cionca detine impreuna cu alte persoane si firme un pachet reprezentand 21,8% din actiuni, potrivit celor mai recente date disponibile.
Actiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol bursier CEON).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri