Cemacon, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru constructii din Romania, vrea sa restructureze un pachet de credite de 26,1 milioane euro plus dobanzi si penalitati, de la BCR, printre conditiile asumate fiind conversia in actiuni a unei parti din datorie, de 12 milioane euro, si cesionarea titlurilor unui investitor care va prelua maxim 33% din capitalul firmei, transmite Mediafax.

Principalii actionari ai producatorului de caramizi (KJK Fund II, Consultanta Andrei&Andrei, SSIF Broker si Casa de Insolventa Transilvania) si BCR au semnat saptamana trecuta un acord de principiu privind restructurarea creditelor acordate de banca in perioada 2006-2009, a caror rambursare in conditiile convenite initial nu a fost posibila din cauza dificultatilor financiare cu care s-a confruntat compania in ultimii ani.
Stabilirea noilor termeni de rambursare depinde de indeplinirea mai multor actiuni de catre companie, actionari si banca.
Una dintre masuri este majorarea capitalului social al companiei cu minim 1,5 milioane euro. In prezent, Cemacon are un capital social de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), impartit in 262,8 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei/ titlu.
In plus, este necesara conversia in actiuni a unei parti din datoria catre BCR, in valoare de aproximativ 12 milioane euro.
"Se va identifica un investitor catre care BCR va cesiona respectiva parte din creanta aferenta creditului. Conversia creantei cesionate in actiuni ale societatii se va realiza astfel incat investitorul cesionar sa detina, in urma conversiei, un numar de actiuni (a) reprezentand maxim 33% din capitalul social al Cemacon si (b) (aproximativ) egal numarului de actiuni detinute individual de catre cel mai mare actionar actual al societatii, respectiv KJK Fund II", se arata intr-un raport al companiei, remis marti Bursei.
Un evaluator autorizat si acceptat de BCR va evalua activitatea si capacitatea de plata a Cemacon.
O alta conditie este transferul activelor secundare si obligatiile de rambursare a unui credit de 5 milioane euro acordat de BCR companiei catre o firma nou infiintata, Cemacon Real Estate. Rambursarea acestui imprumut va fi garantata printr-o ipoteca asupra activelor noilor firme si o garantie emisa de Cemacon in favoarea bancii, in valoare de pana la 3 milioane euro.
Directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Liviu Stoleru, a declarat recent producatorul de caramizi intentioneaza sa vanda platforma pe care o detine in centrul orasului Zalau, care cuprinde vechea linie de productie, inchisa in 2011, si un teren de 6 hectare, tranzactii din care isi propune sa incaseze 7-8 milioane euro.
In vederea derularii tranzactiilor, actionarii au aprobat recent infiintarea firmei Cemacon Real Estate, specializata in cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.
Actionarii semnatari ai acordului vor trebui sa constituie in favoarea BCR o ipoteca mobiliara asupra unei parti din actiunile detinute la companie, care sa reprezinte, impreuna cu cele rezultate in urma conversiei datoriei de 12 milioane euro, minim 51% din capitalul social.
"Sub rezerva indeplinirii in integralitate a conditiilor suspensive mentionate mai sus, in limitele permise de prevederile legale aplicabile, BCR, societatea si actionarii majoritari ai societatii vor negocia si semna documentele aferente restructurarii creditului dupa cum urmeaza: a) un credit in valoare de 13 milioane euro acordat societatii, cu o maturitate de 10 ani, cu o perioada de gratie la plata principalului si a dobanzilor de un an, garantat cu activele societatii; b) un credit in valoare de 5 milioane euro, preluat de Cemacon Real Estate, a carui rambursare este garantata cu activele Cemacon Real Estate si cu o garantie personala a Cemacon in valoare de pana la 3 milioane euro", se arata in raport.
Cifrele aferente restructurarii creditului pot suferi modificari in functie de indeplinirea conditiilor din acord, potrivit sursei citate.
"Cemacon devine o companie echilibrata bilantier. Acum s-a incheiat un ciclu de trei ani de restructurare operationala si financiara si intram intr-o noua etapa, de dezvoltare si crestere a afacerii", a declarat Stoleru.
Cei mai mari actionari ai Cemacon sunt fondul de investitii KJK Fund II SICAV-SIF, inregistrat in Luxemburg si administrat de compania finlandeza KJK Capital Management (29,2%), SSIF Broker Cluj-Napoca (14,8%), iar seful Casei de Insolventa Transilvania Andrei Cionca detine impreuna cu alte persoane si firme un pachet reprezentand 21,8% din actiuni, potrivit celor mai recente date disponibile.
Acestia au anuntat in octombrie ca vor lansa o oferta de preluare a producatorului de caramizi.
Actiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol bursier CEON). La pretul de tranzactionare de marti, de 0,051 lei/ unitate, compania are o capitalizare de 13,4 milioane lei (3 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri