Lafarge, al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, noteaza ca afacerile din Europa Centrala si de Est au fost afectate de cheltuielile limitate pentru infrastructura din Romania si Polonia, ca urmare a sumelor mai mici din fonduri UE disponibile in aceste tari.
Astfel, vanzarile Lafarge in regiune au scazut cu 10% in primele noua luni ale anului fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 989 milioane euro la 887 milioane euro.
Declinul s-a ameliorat in trimestrul al treilea, cand veniturile companiei in Europa Centrala si de Est au coborat cu 5%, la 399 milioane euro.
Profitul operational (EBITDA) raportat de Lafarge pentru regiune a coborat cu 29% in primele noua luni ale anului, la 151 milioane euro, respectiv cu 17% in trimestrul al treilea, la 106 milioane euro.
Lafarge este prezent in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Pe piata locala principalii concurenti ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).