In ultimii ani, sticla cu valoare adaugata este tot mai mult folosita la interior, atat in sectorul rezidential, cat si in cel non-rezidential. Astfel, potrivit unui studiu realizat recent de Saint-Gobain Glass Romania, cel mai mare producator de sticla la nivel local, consumul de sticla decorativa (sticla lacuita, sticla arhitecturala, sticla colorata, laminata, etc.) de interior si de oglinzi a crescut cu aproximativ 13% in ultimii trei ani, in timp ce procentul sticlei float utilizata la interior este in scadere.

„Desi sticla clara (float) ocupa in continuare cel mai mare procent din consumul de sticla de interior, aproximativ 67%, in ultimii trei ani s-a inregistrat o crestere semnificativa si pe segmentul celei de design si a oglinzilor. Tendinta este de a construi designul interior in deplin acord cu natura, prin intermediul unor produse revolutioare care pot oferi atat confortul, cat si frumusetea de care are nevoie interiorul unei case”, a declarat Cosmin Popescu, directorul de marketing al Saint-Gobain Glass Romania.
Daca acum trei ani, sticla float ocupa aproximativ 80% din consumul total de sticla de interior, in prezent, aceasta ocupa aproximativ 67%, 30% din consum fiind reprezentat de sticla decorativa si de segmentul de oglinzi.
Printre principalele categorii de produse pentru care se utilizeaza sticla decorativa sau oglinzile, in sectorul non-rezidential, se regasesc usile, balustradele, partitionarile (pereti despartitori), scarile, placarile si compartimentarile. In ceea ce priveste sectorul rezidential, sticla lacuita, de exemplu, este utilizata in special pentru placari mobiler si decoratiuni, culorile preferate in acest sens fiind albul pur, negrul intens sau rosul.

“Placarile si partitiile din sticla la interior au cunoscut o crestere in perioada 2008-2010, cand piata de constructii din Romania a inregistrat un avans semnificativ. Mai mult decat atat, accesul la informatie si dorinta arhitectilor de a construi sustenabil utilizand materiale care sa ofere confortul necesar, dar si un design inovativ au contribuit la cresterea suprafetelor vitrate si in interiorul locuintelor”, a mai spus Cosmin Popescu.

Ce ar determina cresterea consumului sticlei de interior

Studiul Saint-Gobain Glass a mai aratat ca majorarea consumului de sticla de interior ar putea fi determinata de cresterea productiei de mobilier dedicat pietei interne si a celei de export, dar si de solutiile inovatoare pentru aplicatiile din sticla (obiecte sanitare, totem-uri publicitare etc).

“In urmatoarea perioada, estimam ca se va observa o crestere a utilizarii sticlei decorative in special in fabricarea mobilierului, placarilor pe segmentul amenajarilor de bai si bucatarii, precum si in utilizarea sticlelor decorative arhitecturale pentru pereti despartitori, cabine de dus si partitionari”, a adaugat Cosmin Popescu.

Citeste si:
Tot mai multi consumatori opteaza pentru o gustare in locul unei mese
Mondelez: Snacking-ul global,...

Segmentarea pietei de sticla de interior

In ceea ce priveste consumul de sticla de interior, analiza Saint-Gobain Glass a aratat ca sectorul non-rezidential (cladiri de birouri, ansambluri comerciale) utilizeaza aproximativ 70% din aceasta, in timp ce in sectorul rezidential se utilizeaza 30%.
Daca vorbim despre sectorul rezidential, sticla este utilizata in proportie de 80% pentru usi interioare, doar 20% fiind folosita pentru mobilier, pereti si alte decoruri. In sectorul non-rezidential, procentul utilizarii sticlei la amenajarile de interior creste la aplicatii precum partitii, scari, pereti din sticla, ajungand la aproximativ 90% din totalul utilizat.
Saint-Gobain Glass, companie cu o traditie de peste 340 de ani in cadrul grupului francez Saint-Gobain, specializat in productia de materiale de constructii, este principalul producator de sticla din Europa si cel de-al doilea producator la nivel mondial, cu vanzari de peste 1,165 miliarde de euro in 2012.
Compania a intrat pe piata din Romania inca din anul 2005, dar a inceput productia de sticla in anul 2007, odata cu finalizarea fabricii de la Calarasi. Fabrica din Romania, unde lucreaza aproximativ 540 de oameni, reprezinta unul dintre principalele centre de productie ale grupului din Europa.
Cu vanzari de 43,2 miliarde de euro in 2012, Saint-Gobain are activitati in 64 de tari si aproximativ 193.000 de angajati.
In Romania, Saint-Gobain Group include patru companii (Saint-Gobain Construction Products, cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber, Saint-Gobain Glass Romania, cu diviziile Glass si Abrasives, MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl), avand aproximativ 1.000 de angajati si 12 linii de productie in sapte zone industriale: Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu-Mare, Turda si Suceava.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Proiectul pentru cresterea salariului minim, in dezbatere publica