Cand vine vorba despre structuri foarte inalte, principalele provocari sunt reprezentate de forta vantului, temperatura, diferentele de altitudine si de condens. Cu toate acestea, vitrajele care acopera cladirile foarte inalte din prezent, precum ar fi Burj Khalifa din Dubai, sunt la fel de importante in ceea ce priveste performanta cladirilor precum otelul si betonul din interiorul acestora. Sticla pentru cladirile foarte inalte (de peste 600 de metri inaltime) este, de obicei, luata ca atare in ceea ce priveste functiile sale tehnice.

La apropiere de sol, vantul este contracarat de copaci si de alte cladiri, dar, pe masura ce cladirile sunt ridicate la inaltimi foarte mari, aceste obstacole dispar. In acest moment, turnul se confrunta cu forta deplina, neingradita a vantului. Alti factori importanti sunt lumina si caldura.

"Cladirile inalte, din cauza masei interne enorme de caldura, necesita de obicei aer conditionat in permanenta, chiar si in lunile reci ale anului. Aerul conditionat reprezinta singurul cost energetic cel mai mare al cladirilor de tip zgarie nori. Cladirile foarte inalte prezinta o provocare unica: nu doar ca au o masa de caldura interna foarte ridicata, ci si o proportie foarte mare a dimensiunii lor totale este cu mult peste cea a vecinilor, prin urmare nu este nimic care sa blocheze soarele. De asemenea, majoritatea acestor cladiri sunt, de obicei, in regiuni desertice din Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud Est", spune Sophie Weckx, reprezentant al Guardian Glass, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din sticla float, sticla peliculizata si produse fabricate din sticla.

Pentru a complica lucrurile si mai mult, fatadele cladirilor foarte inalte sunt aproape exclusiv din sticla, cu un accent deosebit pe panouri din sticla de largi dimensiuni, care ofera privelisti maxime, fara obstacole. "Provocarea este ca aceste panouri din sticla mai mari trebuie sa fie extrem de puternice pentru a rezista la fortele mari ale vantului si trebuie proiectate astfel incat sa compenseze cantitatea de lumina admisa in interiorul cladirii", mai spune Sophie Weckx.

Provocarile cladirilor foarte inalte - zgarie nori

  • Imprejurimile:

Vecinatatile unei cladiri si, in cazul cladirii Burj Khalifa si Jeddah Tower, climatul desertului de pe plan local, reprezinta factori importanti de luat in considerare. Zonele din jurul cladirilor foarte inalte, precum dealurile si alte cladiri, absorb de fapt mare parte din caldura intensa de pe durata zilei, dar radiaza in continuare sau emit aceasta caldura catre imprejurimi pe durata noptii. Sticla cu un nivel redus de emisivitate (Low-E) contribuie la reflexia acestei radiatii de unda lunga si reduce la minim transmisia acesteia.

Citeste si:
Manager de bani din Dubai: Dati-le oamenilor companii de care au auzit
Manager de bani din Dubai:...

Climatul de pe plan local in aceste regiuni foarte calde, cu umiditate din desert, cu temperaturi in timpul zilei care ajung pana la 50°C - reprezinta adevarate provocari pentru sticla, in ceea ce priveste tensiunea si deformarea, dar si posibile probleme de condensare.

  • Condensul:

In cazul cladirilor foarte inalte, exista intotdeauna un risc de condens care poate aparea pe panourile exterioare de sticla (exterior). Acest lucru se datoreaza diferentei de temperatura dintre exteriorul cladirii (care este foarte fierbinte si umed pe durata verii) si temperatura din interior (aerul conditionat). Utilizarea unor sticle cu un nivel redus de emisivitate ca panou intern poate ajuta la prevenirea transferului aerului rece din interiorul cladirii catre panoul de sticla din exterior.

  • Diferente de altitudine:

Diferenta de altitudine dintre partea de sus si de jos a unei cladiri foarte inalte si diferenta de temperatura respectiva pot produce probleme de deformare a sticlei pe unitatea sticlei de izolare, din cauza diferentei de presiune. La proiectul Burj Khalifa, a existat chiar si provocarea data de diferenta de temperatura dintre temperaturile de la locul producerii si de la locul de montaj ale geamurilor termoizolante, care au fost produse in ianuarie, la o temperatura de 26°C si instalate ulterior in locatia din Dubai in august, cand temperatura era de 48°C.

  • Vantul:

Din cauza inaltimii cladirilor foarte inalte, fortele vantului pot fi extrem de mari. Chiar daca forma dinamica a cladirii este proiectata sa reduca incarcarea structurala datorata crearii de turbioane eoliene, grosimea sticlei este, de asemenea, foarte importanta. In cazul cladirii Burj Khalifa, fatada de sticla a fost proiectata sa reziste la forte ale vantului de pana la 250 km/ora. De asemenea, sistemul de sticla pentru Jeddah Tower a fost proiectat sa reziste la o balansare cu raza de 2,5 metri fara pericol de rupere sau de scurgeri.

Citeste si:
Romanii de la Cyber Smart Defence deschid birouri in Dubai si Maryland
Romanii de la Cyber Smart...

Grosimea sticlei utilizate depinde de inaltimea cladirii in care este montata. Tratamentul termic este, de asemenea, crucial (securizare sau calire), deoarece va face ca sticla sa fie de 5 ori mai puternica pentru a rezista la fortele extreme ale vantului si la diferentele de temperatura.

Guardian Glass este parte a grupului Guardian Industries, o companie globala cu sediul central la Auburn Hills, Michigan, care dispune in jur de 18.000 de angajati si deserveste facilitati din America de Nord, Europa, America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Companiile Guardian fabrica produse de sticla flotata, peliculizate si fabricate pentru aplicatii arhitecturale, rezidentiale, de interior, din domeniul transporturilor si tehnic si componente placate cu crom si din plastic vopsit, pentru industriile automobilelor si camioanelor comerciale.

Sursa foto: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Dubai, o destinatie tot mai cautata de catre turistii romani