Astfel, 10,4% dintre romani spun ca vor sa porneasca o afacere in urmatorul an, iar alti 2,4% lucreaza deja pentru infiintarea propriei firme. Peste un sfert sunt de asemenea interesati si pregatiti sa devina antreprenori, insa nu cred ca vor realiza acest lucru in decurs de un an.

Aproximativ 37% dintre respondenti au experimentat antreprenoriatul, insa doar 12,2% sunt activi in prezent.

Totodata, 4 din 10 romani au in plan sa devina antreprenori in urmatoarea perioada, iar din punct de vedere al entitatii juridice, aproape jumatate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, in timp ce numai 0,8% se gandesc la o societate pe actiuni.

In jur de 28% dintre respondenti considera ca pornirea unei afaceri presupune o investitie de pana la 15.000 de lei si 1 din 4 romani spun ca ar apela la o institutie financiara daca ar avea nevoie de bani pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri.

Aproximativ jumatate din cei chestionati plaseaza investitia pentru inceperea unei afaceri intre 15.000 si 50.000 de lei, iar 24,3% considera ca este nevoie de o finantare de peste 50.000 de lei.

De asemenea, 24,2% dintre romani ar obtine aceasta investitie din imprumuturi la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale si 20,7% la fonduri de investitii pentru afaceri.

Citeste si:

Investitia in propria afacere este considerata printre cele mai avantajoase din economie de catre 46,7% din romani.

Putin peste jumatate considera profitabile si investitiile in aur si argint, iar aproape 47% au aceeasi parere despre investitiile imobiliare.

Depozitele bancare se situeaza abia pe locul al patrulea in clasamentul investitiilor atractive pentru romani, cu 36,6% dintre respondenti care au sau sunt interesati sa deschida depozite, urmate de obligatiunile de stat (20%), fondurile de investitii (14,2%) si investitiile la bursa (10,1%).

Educatia antreprenoriala este una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din Romania, considera aproape 10% dintre participantii la studiul realizat de Novel Research pentru Provident Financial Romania, alaturi de un sistem de taxare mai relaxat si o legislatie mai flexibila.

De altfel, Provident Financial Romania a lansat www.sigurantafinanciara.ro, un centru online de resurse pentru educatie financiara si antreprenoriala. Platforma ofera informatii financiare explicate pe intelesul tuturor, contine calculatoare inedite de buget, de economii, de investitii, de studii sau de inflatie si pune la dispozitia publicului experti care raspund intrebarilor pe care le-ar putea avea cei dornici sa-si gestioneze mai bine bugetul sau sa avanseze in cariera, potentialii antreprenori sau cei care au deja propria afacere.