Departamentul pentru Energie ii va imputernici pe reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor la Electrica S.A. sa aprobe incheierea unui act aditional la contractul de privatizare semnat cu Enel pentru filiala Electrica Muntenia Sud, legat si de componenta tribunalului arbitral, scrie Mediafax.

Guvernul doreste ca disputele aflate pe rol sa fie solutionate de tribunale arbitrale formate din trei membri, fata de un singur membru in prezent.

Mandatul de modificare a contractului a fost acordat, miercuri, prin hotarare de guvern. Presa a relatat recent ca Electrica a pierdut un prim proces intentat la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru clauze de investitii la Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

"Guvernul a aprobat aceasta hotarare prin care a fost imputernicit Departamentul de Energie sa mandateze reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor Societatii Comerciale de Distributie a Energiei Electrice "Electrica S.A." sa aprobe incheierea unui Act Aditional la contractul de privatizare privind achizitionarea si subscrierea de actiuni la Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud S.A. si pentru modificarea prevederilor contractului de privatizare privind componenta tribunalului arbitral in cazul unor dispute izvorate din acesta astfel incat, disputele izvorand din, sau in legatura cu acest contract, sa fie solutionate de tribunale arbitrale formate din trei membri. De asemenea, se prevede ca actul aditional la contractul de privatizare sa fie semnat in termen de sapte zile de la publicarea Hotararii Guvernului in Monitorul Oficial, respectiv de la data intrarii in vigoare a acestuia", este decizia Guvernului.

Electrica SA are pe rolul Curtii de Arbitraj de la Paris trei actiuni privind obligatiile din contractele de privatizare incalcate de Enel, E.On si Cez, pretentiile fiind in cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adauga penalitati de 378,6 milioane lei, in cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adauga daune si dobanzi aferente de 150,73 milioane lei, in timp ce in cazul E.On pretentiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adauga dividende si dobanzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.

Cum iti schimbi furnizorul de...
Citeste si: Cum iti schimbi furnizorul de electricitate in patru pasi simpli

Clauzele incalcate se refera la nerespectarea prevederilor privind realizarea investitiilor in contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocarii cu o anumita ritmicitate a Consiliului de Administratie si alte prevederi care au clauze penalizatoare.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar in 2008 a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Toate aceste trei companii au fost divizate in mai multe firme, in functie de specificul activitatii.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Romania, a doua mare crestere din UE la consum de energie in 2017