16 Decembrie 2013

Reactia fratilor Micula dupa ce au castigat procesul impotriva statului roman



Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii grupului European Drinks, au castigat procesul intentat in urma cu opt ani statului roman la Curtea de la Washington, in urma caruia trebuie sa primeasca despagubiri de ordinul sutelor de milioane de lei.

“Este o decizie importanta dupa o disputa maraton cu eforturi mari, cu eforturi financiare mari, cu prejudicii de ordinul sutelor de milioane de dolari. Aceasta decizie transmite un semnal pozitiv, ca acolo unde exista legi corecte exista si decizii corecte. Au fost anumite reguli care s-au schimbat pe parcursul jocului, desi noi am investit in zone defavorizate”, a declarat pentru Wall-Street.ro Viorel Micula (foto stanga).

Potrivit unor surse apropiate cazului, valoarea despagubirilor pe care cei doi oameni de afaceri ar trebui sa le primeasca de la statul roman se ridica la 376.433.229 lei, la care se adauga dobanzi.

Cei doi antreprenori au deschis in anul 2005 un proces impotriva statului roman la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Cei doi actionari, care au si cetatenie suedeza, sustineau ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

"Ca cetateni suedezi, investitiile facute de noi pot fi considerate investitii suedeze in Romania", afirmau la momentul respectiv fratii Micula.

Grupul European Food&Drinks, din judetul Bihor, avea la nivelul anului trecut datorii catre statul roman de peste 160 mil. lei, fiind firma privata cu cele mai mari datorii la bugetul de stat. In 2011 afacerile grupului s-au situat la 386 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

“Anul 2013 a fost un an tensionat. Criza financiara insa se simte, trebuiau luate decizii intelepte pentru a nu se ajunge aici. Noi avem in zona 7.000 de locuri de munca ce depind de noi, am investit masiv in aceasta zona”, mai spune Viorel Micula, care a precizat ca valoarea investitiilor realizate in dezvoltarea fabricilor din Bihor depaseste un miliard de euro.

Arbitrajul a fost generat de incalcari ale Tratatului Bileteral de Investitii dintre Romania si Suedia in ceea ce priveste realizarea investitiilor de catre cei 5 reclamanti in zona Stei-Nucet din judetul Bihor. Investitorii suedezi au invocat in fata tribunalului faptul ca retragerea facilitatilor fiscale acordate in anul 1998 printr-un act normativ incalca mai multe obligatii asumate de Romania prin tratat, printre care acordarea unui tratament just si echitabil ce trebuia investitiilor straine si protejarea impotriva exproprierii. Investitorii au solicitat despagubirile de peste 800 milioane de euro.

In anul 2008 tribunalul arbitral a confirmat competenta Centrului de a solutiona aceasta disputa (contestata de Romania) si a continuat procedura de solutionare a cauzei care s-a finalizat in data de 15 iunie 2013, potrivit informatiilor de pe website-ul ICSID.

Tribunalul Arbitral a fost format din urmatorii arbitrii: Laurent LÉVY (de origine braziliana/elvetiana), Stanimir A. ALEXANDROV (de origine bulgara) si Georges ABI-SAAB (de origine egipteana).

Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling si de firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, ceilalti reclamanti fiind reprezentati de King & Spalding. Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer si de firma locala Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).



Citeste si