Proiectele de construcții derulate în România au contribuit cu 8% la cifra de afaceri totală din 2023 a Grupului Intrakat, care deține compania Aktor SA, constructorul Autostrăzii A0 Sud București Lot 3, și al liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația cu viteză maximă de 160 km/h, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunea 2 Apața – Cața.

Potrivit situațiilor financiare ale Grupului Intrakat, societatea-mamă a companiei Aktor a raportat o cifră de afaceri consolidată de 412 milioane de euro pentru 2023 și profit operațional, rezultate din proiecte în valoare cumulată de 4,9 miliarde de euro, din care peste 20% provin din România.


Vicepreședintele Consiliului de Administrație și CEO al Grupului Intrakat, Alexandros Exarchou, a comentat rezultatele financiare: „În 2023, Grupul Intrakat s-a impus ca unul dintre grupurile de afaceri de top din Europa de Sud-Est. A fost un an care a marcat îmbunătățirea tuturor indicatorilor noștri financiari și extinderea prezenței noastre pe piață. Finalizarea achiziției și a integrării Aktor, care ne-a confirmat premisa că ne va îmbunătăți și mai mult poziția financiară, ne oferă dimensiunea și amploarea necesară pentru a crește având în vedere perioada post-închidere a proiectelor Fondului de Recuperare și cu un orizont de început de deceniu următor”.

Focus pe România
Compania Aktor este implicată în România și în construcția subsecțiunii 2 a liniei de cale ferată Apața-Cața, un proiect dificil din punct de vedere tehnic, unul dintre puținele din Europa în care se vor folosi în paralel 4 mașini de forat tuneluri.


„Suntem aici pentru a rămâne în România. De aceea dorim să construim ceea ce pe plan intern ne descrie ca Aktor România, și nu doar ca o subsidiară a Aktor”, a spus Exarchou.
El a adăugat „ne repoziționăm strategic în România, care oferă perspective semnificative de creștere, și explorăm piața locală pentru a ne extinde dimensiunile și a crește. Ne concentrăm în special pe piața din România. În trecut, Aktor a avut operațiuni în 52 de țări, dar am încetat aceste operațiuni peste tot, cu excepția Greciei și României. Ne concentrăm doar pe piața din România, pe care o vom dezvolta și în care vom investi cât mai mult pe viitor. După Grecia, România este cea mai primitoare, cea mai prietenoasă țară și are cea mai evidentă creștere economică pe care o vedem în Europa”, a declarat directorul executiv al Aktor, Alexandros Exarchou.
El a anunțat cu această ocazie că Lotul 3 Sud al Autostrăzii București, între Autostrăzile A1 (București – Pitești) și DN6 (București – Bragadiru), în construcția căreia este implicată compania, va fi finalizat în august sau septembrie, cu muncitori care lucrează acum în trei schimburi pe zi: „Încercăm să terminăm mai devreme; este o promisiune pe care am făcut-o Guvernului. (…) Dacă va fi necesar să creștem resursele pentru a atinge acest obiectiv, o vom face” .

PPP ca vector de dezvoltare
Unul dintre factorii cheie pentru creștere este segmentul parteneriatelor public-privat (PPP). Astfel, Intrakat raportează pentru sfârșitul anului 2023 4 PPP-uri în derulare (3 PPP-uri și 1 acord de concesiune), 2 PPP-uri nou semnate în 2023, 3 PPP-uri în care figurează ca ofertant preferat și mai mult de 20 PPP-uri în care s-a implicat în procesul de licitație.
Potrivit BEI , Grecia a semnat și implementat deja 20 de proiecte PPP cu un buget acumulat de 1,8 miliarde EUR, în timp ce mai mult de 20 de noi proiecte sunt în curs de desfășurare. În toată Europa, parteneriatele public-private (PPP) reprezintă o metodologie modernă pentru implementarea proiectelor de infrastructură la cheie, care promite soluții constructive de înaltă calitate, precum și furnizarea pe termen lung a serviciilor de operare și întreținere.


„PPP-urile sunt un instrument modern de inovare financiară care poate atrage investitori internaționali și instituții financiare. Prin urmare, România poate profita de această nouă modalitate de finanțare și promovare a proiectelor de infrastructură, care la rândul lor vor ajuta țara să se modernizeze și să devină mai competitivă”, a explicat Exarchou, care s-a referit și la piața din România.
Aktor Construction este membru al Grupului Intrakat, un lider al industriei în sectoarele Greciei de construcții, infrastructură, concesiuni/parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliară, proiecte de mediu și tehnologii digitale, cu o prezență semnificativă în Europa de Sud-Est. Fondată în 1987, Intrakat este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri