1 ianurie 2014 va fi prima zi in care producatorii de lapte vor trebui sa livreze dupa standardele Uniunii Europene, laptele neconform urmand sa fie interzis de la comercializare. Ce se va intampla cu cei peste 700.000 de mici fermieri care detin in gospodarie intre una si trei vaci de lapte?

Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).

Aceste mici ferme sunt cel mai putin pregatite pentru anul viitor, cand de la 1 ianurie va expira cea de-a treia si ultima derogare a Comisiei Europene cu privire la calitatea laptelui in Romania. Pe plan local exista circa 780.000 de ferme de lapte, dintre care 85% sunt mici afaceri de familie care graviteaza in jurul a cel mult trei vaci de lapte.

Laptele neconform cu standardele de calitate impuse de UE nu va mai putea fi comercializat si va putea fi folosit doar pentru uzul personal, in cadrul fermei respective. Cu toate acestea, in 2011 cand Romania a obtinut ultima derogare cu privire la calitatea laptelui datele ANSVSA aratau ca aproximativ 80% din laptele comercializat era conform cu cerintele UE.

In ciuda declinului de 16% in randul populatiei de vaci pentru lapte din UE in perioada 2001-2011, productia de lapte a crescut cu 2 milioane de tone in 2011, la 151 de milioane de tone. Cei mai importanti producatori au fost in perioada respectiva Germania si Franta, care alaturi de Marea Britanie, Olanda, Italia si Polonia, au sustinut 70% din productia de lapte din UE.

Citeste si:
Citu: Moody's sustine ca alegerile anticipate au un efect pozitiv...
Citu: Moody's sustine ca...

In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).

Desi in ultimii zece ani nu a existat o strategie de sustinere a micilor fermieri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a anuntat ca va pune la dispozitia fermierilor, in acest an, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale. Statul va finanta proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Ministrul a spus ca, in prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

De la mare la mic: cum ajuta greii din lactate micii fermieri

Pe de alta parte, o serie de jucatori importanti din industria lactatelor au investit in dotarea comunitatilor cu vaci gestante sau statii de muls. In acest sens, Danone a alocat 2 mil. euro in programul “O sansa pentru familia ta” prin intermediul caruia o serie de mici fermieri din Zimnicea (Teleorman), Belin (Covasna) si Cocorastii Colt (Prahova) au primit 170 de vaci gestante si 16 statii de muls. Animalele gestante sunt oferite familiilor care nu au posibilitatea de a investi in achizitionarea unui animal de rasa. Prima vitelusa nascuta va fi, la randul sau, oferita altei familii. Investitiile vor continua si in 2014, planurile fiind de crestere a cantitatii de lapte colectat de Danone.

Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Comisia Europeana: Romania a...

De asemenea, Olympus colecteaza laptele de la 18 ferme bio din Brasov, Covasna, Harghita si Mures. In plus, producatorul lucreaza cu circa 500 de fermieri din zona de nord a Romaniei pentru a colecta lapte.

La randul sau, FrieslandCampina colecteaza peste 100 mil. litri de lapte pe an de la 1.100 de fermieri din zona Ardealului. Pana acum compania a investit in fermele cu care colaboreaza peste 500.000 de euro.

Consumul mic de lapte simplu per capita situeaza Romania pe ultimele locuri din Europa, cu o medie de 12 litri de persoana, de aproximativ 5 ori mai putin decat tari precum Croatia sau Slovenia, conform studiului Euromonitor.

Citeste si:
Scotia pregateste un referendum pe tema independentei fata de Marea...
Scotia pregateste un...

In privinta consumului de iaurt, situatia este similara: romanii consuma anual doar 6 kg de iaurt per capita, in timp ce vecinii bulgari au o medie de 22 kg de iaurt pe cap de locuitor.

Potrivit estimarilor jucatorilor din industrie, piata locala a lactatelor (incluzand si piata gri) se ridica la 1,3 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin mai devreme de 7 - 8 ani
Setari Cookie-uri