Agroserv Mariuta, companie din domeniul agriculturii din judetul Ialomita, fondata de fermierul Nicusor Serban in urma cu mai bine de un sfert de secol, a inaugurat astazi, sub denumirea Laptaria cu caimac, propria fabrica de produse lactate – lapte proaspat, iaurt, smantana, lapte condensat, branzeturi proaspete si maturate -, dupa o investitie de cinci milioane de euro, din care 50% fonduri europene prin PNDR. wall-street.ro a vizitat fabrica saptamana aceasta, la evenimentul de inaugurare, dar si in luna iulie 2017, pe cand unitatea de productie, a carei materie prima provine din ferma proprie cu un efectiv de 2.600 de vaci din rasa Holstein Friesian, din care 950 sunt vaci de muls, era doar o structura din beton. Cum arata fabrica astazi, de ce a fost amanata deschiderea planuita initial pentru martie 2018 si care sunt planurile companiei pentru productia realizata in judetul Ialomita, afla din textul de mai jos.

In timp ce imi pun capelina, halatul si protectiile din plastic pentru pantofi – nu sunt medic, dar ma simt ca unul, mai ales ca Adrian Cocan, manager de dezvoltare in cadrul companiei Agroserv Mariuta, a folosit de mai multe ori sintagma ”sala de operatie” si urmeaza sa vizitam proaspat inaugurata fabrica de produse lactate a companiei Agroserv Mariuta, o investitie de cinci milioane de euro, din care 2,462 milioane de euro fonduri europene obtinute prin Programul National de Dezvoltare Rurala – ma gandesc la intalnirea de anul trecut cu Nicusor Serban, cel care a pus bazele afacerii acum mai bine de un sfert de secol si cu ginerele sau, Adrian Cocan. In iulie 2017, fabrica era o cladire realizata doar pe jumatate.

”Peretii sunt din panouri cu spuma rezistenta la foc, plastifiate pentru industria alimentara, interiorul spatiului de productie va fi camera curata. Tavanul este inclinat pentru a nu permite condensului sa se scurga spre produs, o sa avem un sistem de ventilatie care usuca sala. Pe jos o sa avem un mortar epoxidic care are calitatile inoxului. Avem prevazut in proiect sistem de ventilatie si de climatizare pentru camerele de maturare care pastreaza temperatura, umiditatea si inclusiv fac inseminare de mucegaiuri nobile in camera respectiva, o solutie luata la cheie din afara”, detalia, acum aproape un an, Adrian Cocan, manager Laptaria cu caimac.

Laptaria cu caimac, contract cu reteaua de supermarketuri Mega Image

Pe parcursul turului, condus de Adrian Cocan, aveam sa vad cu propriii mei ochi ca toate lucrurile pe care managerul de dezvoltare al fabricii de produse lactate ni le spunea anul trecut, cand wall-street.ro a fost in judetul Ialomita si a realizat un reportaj despre ferma fondata de Nicusor Serban, au devenit astazi realitate.

laptaria cu caimac, lapte, piata produse lactate, Agroserv Mariuta, Adrian Cocan, Madalina Cocan, fermier,

Citeste si:
Francezul celebru care ii invata pe romani arta branzeturilor
Un celebru maestru in...

”Cifra de afaceri a fost un pic peste opt milioane de euro in 2017. Anul acesta este mai greu de previzionat, pentru ca am intrat un pic mai greu in productie. Ferma va ramane tot pe acolo, ramane sa vedem ce vom reusi sa facem cu fabrica, pentru ca am deschis-o mai tarziu decat ne-am propus. Planul initial era sa deschidem in februarie-martie 2018, dar punerea in functiune a unei fabrici care face niste lucruri extrem de speciale a fost mai dificila decat ne-am fi asteptat, mai ales ca e nevoie de mult import de know-how. Noi vrem sa si exportam produsele, dar trebuie sa importam stiinta. In fabrica sunt 23 de angajati si o sa mai angajam inca sase”, explica Adrian Cocan, manager Laptaria cu caimac.

Din unitatea de productie din judetul Ialomita, care are o suprafata de 1.517 metri patrati si o capacitate de productie de 75 de tone de lapte pe zi, vor iesi produse lactate precum lapte proaspat, pasteurizat la 72 de grade; iaurt, smantana si lapte condensat pentru uz industrial si pentru HoReCa; diverse tipuri de branzeturi, proaspete si maturate.

Principalele canale de distributie vor fi retail-ul, in procent de circa 50% - Agroserv Mariuta a semnat un contract cu Mega Image, retea de supermarketuri pe ale carei rafturi produsele lactate fabricate in judetul Ialomita urmeaza sa ajunga in maximum zece zile, potrivit lui Adrian Cocan – HoReCa, bacanii si alte magazine specializate.

Laptele cu caimac se va gasi la rafturi în sticle de 1 litru, din sticla . Potrivit reprezentantilor fabricii Laptaria cu Caimac, laptele este integral, nestandardizat, cu grasime variabila între 3,8% si 4,1%, ”asa cum îl da vaca”. Termenul de valabilitate va fi de 14 zile, mai redus decât cel obisnuit, dar astfel ”va fi pastrat tot ce este mai bun din laptele natural”, datorita procesarii minime.

Citeste si:
Laptaria cu Caimac intra in 4 retele de retail si extinde exporturile
Laptaria cu Caimac, cu peste...

laptaria cu caimac, lapte, piata produse lactate, Agroserv Mariuta, Adrian Cocan, Madalina Cocan, fermier,

“Planurile de a deschide laptaria (fabrica de procesare) s-au nascut firesc, atat datorita dezvoltarii continue a fermei si a dorintei noastre de a continua afacerea familiei, dar si din dorinta de a consuma produse cat mai sanatoase, naturale si gustoase, care reusesc sa imbine ceea ce ne ofera natura cu mijloacele moderne de productie. Aceasta nu inseamna ca produsele Laptariei cu caimac sunt 100% cum se faceau odata, dar nici 100% cum se produc acum, ci doar ca ne-am asumat misiunea de a lua ce-i mai bun atat din traditie, cat si din actualitate, dar mai ales din lapte, adica acel caimac ce reprezinta o dovada in plus a calitatii, a laptelui natural si a gustului.”, a declarat Madalina Cocan, manager al Laptariei cu caimac.

Laptaria cu caimac, o afacere agricola integrata

Important pentru business-ul Agroserv Mariuta si al fabricii Laptaria cu Caimac este ca, incepand de astazi, cand a fost inaugurata unitatea de productie in mod oficial, laptele de la cele 950 de vaci de muls din ferma proprie – la momentul vizitei anteriore a wall-street.ro, din iulie 2017, in ferma erau 900 de vaci de muls - va intra in procesare in fabrica aflata, la propriu, peste drum de ferma.

“Suntem o societate integrata, ceea ce ne permite sa controlam si sa garantam pentru tot ce tine de lactatele noastre, incepand cu cerealele, oleaginoasele si fanul cultivate pe 3.500 de hectare, cu care asiguram 90% din hrana vacilor, apoi animalele de rasa si apoi laptele. Numai datorita unei ingrijiri bune a vacilor, a investitiilor facute in ferma beneficiem de un lapte bun, gustos si foarte curat din punct de vedere sanitar-veterinar care ne obliga practic sa-l valorificam cum se cuvine”, a declarat Adrian Cocan, manager al Laptariei cu caimac.

Citeste si:
Cum vrea FrieslandCampina Romania sa ajute fermierii din Ardeal
FrieslandCampina Romania a...

laptaria cu caimac, lapte, piata produse lactate, Agroserv Mariuta, Adrian Cocan, Madalina Cocan, fermier

Astfel, cu o investitie de aproximativ cinci milioane de euro, dintre care 2,462 milioane de euro au provenit din fonduri europene, prin PNDR; dintr-o finantare de la Banca Transilvania si din resurse proprii, afacerea cu vaci de lapte din judetul Ialomita devina una integrata, in care materia prima este procesata si vanduta catre lanturile de magazine si celelalte canale de distributie, ceea ce adauga valoare intregului proces, lucru remarcat si de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la evenimentul de inaugurare alaturi de Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si de oficialitati locale.

laptaria cu caimac, lapte, piata produse lactate, Agroserv Mariuta, Adrian Cocan, Madalina Cocan, fermier, Petre Daea

”Structural, agricultura din Romania este fracturata, pentru ca intre sectorul vegetal si zootehnie e un decalaj, posibil insa de redus prin ceea ce ati facut aici si prin ceea ce fac altii in tara. Vedem un angajament formidabil al fermierilor si dorinta de a integra totul intr-un proces si de a se adapta la cerintele consumatorilor”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Planurile de dezvoltare ale fabricii Laptaria cu caimac prevad un total de sase linii de productie functionale pana la finalul anului 2018, iar in curand, alaturi de sticlele de lapte cu caimac, la rafturi vor ajunge si alte produse ale Laptariei cu caimac, precum iaurtul natural, casul proaspat de vaca si casul zvantat.

Inaugurarea fabricii Laptaria cu caimac a insemnat, pentru fermierul Nicusor Serban, cel care punea bazele fermei de astazi – o fosta exploatatie zootehnica a Armatei construita in anii `50-`60, cumparata de Nicusor Serban, pentru 500.000 de dolari, in anul 2005, in urma unei licitatii organizate de Consiliul Local – si momentul in care a anuntat oficial ca renunta la o parte din afacere, pe care o incredinteaza fiicei sale, Madalina si ginerelui sau, Adrian Cocan, ambii proveniti din mediul de business si marketing si deveniti fermieri din pasiune, dar si pentru a continua afacerea de familie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »



Citeste si
Idee de urmat: francezii isi fac livada de legume si fructe in Paris