"Studiul de fezabilitate nici acum nu este gata. Vom avea o intalnire cu toti actionarii sa vedem daca proiectul mai este considerat viabil. Decizia opririi sau continuarii acestui proiect va fi luata in acest an", a afirmat Nita (foto), potrivit Mediafax.

AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan in Georgia si lichefierea intr-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare in Romania. In terminalul din Romania ar avea loc regazeificarea si transferul in sistemul national de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.

Din firma mixta AGRI LNG Project Company fac parte, in calitate de actionari, Romgaz Medias (SNG), Georgian Oil and Gas Corporation, State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) si Magyar Villamos Mvek. Investitia este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport.

Romania a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentarii cu gaze gazoductul Nabucco, care urma sa fie dezvoltat alaturi de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Franta. Nabucco ar fi transportat gaze pana in Austria. Anul trecut insa proiectul a esuat, din cauza ca actionarii nu au reusit sa asigure furnizori de gaze prin conducta. Dupa esecul Nabucco, autoritatile romane au anuntat ca se vor axa pe productia gazelor din Marea Neagra si a celor de sist.

"Rezervele de gaze din Marea Neagra ar putea asigura necesarul pentru o perioada destul de lunga de timp. In plus, inca nu stim daca avem sau nu gaze de sist. In conditiile astea, este greu de apreciat daca AGRI mai este sau nu viabil", a mai spus Nita.