Holde Agri Invest, o companie de tip holding cu investitii in agricultura, se va lista pe bursa cel mai probabil in aprilie sau mai anul viitor. Eugen Voicu, un nume cunoscut pe Bursa de Valori Bucuresti si unul dintre fondatorii companiei, se declara convins ca investitiile in agricultura “facute bine” nu pot genera pierderi si spune ca Holde va putea aduce castiguri anuale de chiar si 20% pentru investitorii de tip ‘seed’, oamenii care au pus la bataie primele 5 milioane de euro pentru achizitii de ferme si utilaje.

Ce este Holde Agri Invest si cine sunt oamenii din spatele companiei

Holde Agri Invest este structurat precum un fond de private equity care investeste in ferme agricole. In prima runda de finantare, compania a reusit sa atraga de la investitori 5 milioane de euro, bani folositi in buna parte pentru achizitionarea unor terenuri si utilaje agricole.

Cei mai mari actionari ai companiei sunt in prezent Iulian Circiumaru si Andrei Cretu (fondatorii 7Card), care, printr-un vehicul de investitii, detin impreuna aproximativ 25% din actiuni. Pe lista primilor investitori in Holde Agri Invest se mai afla Cristian Pop, Angelica Ropotan, Dan Manolescu si Certinvest Management Solutions, o companie din grupul Certinvest – cel mai mare administrator de fonduri mutuale independent din piata romaneasca.

In urmatoarele saptamani vrem sa facem inca un plasament privat prin care vrem sa atragem inca 5-6 milioane de euro.

Eugen Voicu este fondatorul si principalul actionar al Certinvest, el aflandu-se totodata in board-ul Holde Agri Invest.

“Unul dintre rolurile Certinvest in acest caz este acela de a atrage finantare pentru Holde. In prima runda ne-am adresat unor antreprenori si executivi de business cu experienta, iar interesul a fost unul foarte bun. In urmatoarele saptamani vrem sa facem inca un plasament privat prin care vrem sa atragem inca 5-6 milioane de euro”, mentioneaza Eugen Voicu.

Business-ul Holde Agri Invest a fost conceput in 2016 de antreprenorii Liviu Zagan (in prezent CEO-ul companiei), Robert Maxim, Matei Georgescu si Alexandru Covrig.

Cum functioneaza business-ul Holde Agri Invest

Holde Agri Invest cumpara sau ia in arenda terenuri agricole pe care ulterior le exploateaza. Pe termen lung, planul companiei este sa aiba 25% din terenuri in proprietate si 75% din terenuri in arenda.

Este mai eficient sa exploatezi terenul in arenda decat sa imobilizezi bani in teren. Rata de crestere a pretului la terenuri agricole este mai mica decat profitul pe care il poti obtine din exploatare.

“Acum, dupa primele achizitii, dupa ce se intabuleaza toate terenurile, vom avea aproximativ 15% in proprietate. Vom cumpara in continuare de la proprietari, cel putin pana la nivelul de 25%. Este mai eficient sa exploatezi terenul in arenda decat sa imobilizezi bani in teren. Rata de crestere a pretului la terenuri agricole este mai mica decat profitul pe care il poti obtine din exploatare, chiar si luand in calcul cheltuiala de arenda ”, explica Voicu.

Culturile Holde sunt doar de cereale, iar in momentul de fata intreaga productie merge la export datorita preturilor mai bune oferite, dar si din cauza ca in Romania nu exista procesatori de produse ecologice (de exemplu, fabrici de biscuiti ecologici).

Compania se concentreaza in prezent doar pe achizitii de terenuri agricole din partea de sud a Romaniei, primele ferme aflandu-se in zona Rosiorii de Vede, Teleorman si Calarasi. Holde cumpara fermele de la proprietari si pastreaza forta de munca care exista in prealabil.

“In general cumparam si utilajele agricole folosite. Aici este cea mai dura negociere pentru ca proprietarii, in mod evident, vor sa vanda ferma cu utilaje, iar noi vrem sa facem agricultura foarte eficienta, aducant utilaje noi si performante. Valoarea utilajelor trebuie acceptata de ambele parti si apoi incercam sa le vindem ulterior sau sa le mai folosim o perioada de timp”, spune Eugen Voicu.

“Agricultura inseamna tehnologie. Desi pare greu de crezut, din agricultura nu pierzi bani”

Holde a cumparat anul trecut utilaje noi in valoare de 2 milioane de euro, iar anul acesta are in plan achizitia altor utilaje noi a caror valoare ar ajunge, de asemenea, la 2 milioane de euro. Voicu sustine ca ideea de baza a Holde Agri Invest este aceea de agricultura eficienta.

“Agricultura inseamna multa tehnologie in momentul de fata. Utilajele moderne sunt eficiente cand lucreaza terenuri de mari dimensiuni. De exemplu, avem o semanatoare care insamanteaza in 24 de ore 180 de hectare pentru ca totul este prin GPS. Masina poate sa functioneze non stop, nu o conduce nimeni, e doar supravegheata, iar deviatia de la linia de lucru este de doar 2-3 cm, fata de 20-30 cm in cazul unui sofer obisnuit”.

Poate ca nu pare credibil, dar daca ti-ai facut treaba bine, din agricultura nu pierzi bani, castigi mai putin, dar de pierdut nu pierzi.

Compania de agricultura are in prezent 3.500 de hectare de teren in exploatare, iar pana in primavara anului viitor vrea sa ajunga la 10.000 de hectare, presupunand inchiderea cu succes a urmatoarei runde de finantare. Ulterior, Holde vrea sa ajunga “cat mai rapid” la 20.000 de hectare.

Citeste si:

    “Poate ca nu pare credibil, dar daca ti-ai facut treaba bine, din agricultura nu pierzi bani, castigi mai putin, dar de pierdut nu pierzi. Domeniul este unul defensiv si care genereaza constant venituri, indiferent de conditiile meteo. In acest calcul conteaza extrem de mult suprafata exploatata.

    Desigur, daca esti un fermier cu mai putin de 1.000 de hectare esti expus unor riscuri importante cand grindina loveste jumatate din cultura. Grindina vine insa pe cateva sute de hectare, nu pe mii. Cand ai o suprafata mare in lucru, diversificata, daca o cultura este afectata vei inregistra venituri din alta; este ceva statistic, nu o spun eu. Intr-un an scade pretul la grau, sa zicem, insa nu la toate culturile. La suprafete mari, inclusiv clima si rezultatul exploatarii pe culturi este diferit”, mentioneaza Eugen Voicu.

    Citeste si:

      Randamente de doua cifre pentru primii investitori

      Privit din perspectiva investitionala, Holde Agri Invest se asemana unui REIT (Real Estate Investment Trust), avand in vedere ca, dupa listarea pe bursa, investitorii vor putea sa cumpere actiuni Holde avand astfel expunere, cu bani putini, pe un anumit sector de activitate (agricol).

      “Conceptul este similar REIT-urilor, dar mai eficient decat in industria imobiliara. In agricultura, evolutia este mai constanta decat in imobiliare. Chiar si in timpul crizelor economice, agricultura nu este la fel de lovita precum imobiliarele sau restul economiei per ansamblu”, spune Voicu.

      La listarea pe bursa, investitorii din primele runde de finantare ale Holde Agri Invest se pot astepta la castiguri de peste 10%.

      “Investitorilor din prima runda de finantare, cei care si-au asumat cele mai mari riscuri, le-am propus un business plan ce presupune randamente cuprinse intre 18% si chiar 20% pe an. Am instituit un mecanism de actiuni preferentiale pentru seed investors. Aceste actiuni au un dividend preferential incepand cu anul al treilea de activitate al companiei, care valoreaza 50% din valoarea nominala a actiunilor. Este vorba practic de un dividend special. Pentru investitorii care vin in urmatorul plasament privat pe care il vom face, randamentul estimat este de doua cifre”, explica fondatorul Certinvest.

      Voicu isi bazeaza estimarea privind randamentele pe cele doua linii importante de business ale companiei: exploatarea agricola si capitalizarea pretului la terenuri.

      “Avem terenuri in proprietate si vom mai cumpara la preturi foarte atractive. Adaugam valoare si din achizitia de terenuri, iar din acest motiv randamentele pot parea mari. Putem avea un castig de 8-15% din exploatarea terenului, iar din cresterea pretului la teren inca 5%/an, reprezentand o estimare conservatoare”, afirma Eugen Voicu.

      Listare pe AeRO in aprilie-mai 2020. Peste doi ani, listarea in liga mare a Bursei

      Holde Agri Invest se va lista la inceputul anului viitor in piata AeRO, segment administrat de Bursa de Valori Bucuresti si dedicat companiilor antreprenoriale, aflate la inceput de drum.

      “Anul viitor, in aprilie-mai probabil, ne listam pe AeRO. Dupa 1-2 ani pe AeRO vom merge in piata principala. Listarea este in primavara pentru ca vrem sa ‘prindem’ in rezultatele financiare ale companiei si primul an agricol pe care l-am avut: mai exact, am plantat in toamna lui 2018, am recoltat in 2019 si vom vinde in primul trimestru din 2020”, a declarat Eugen Voicu.

      Dupa listare, in cel de-al treilea an de activitate, Holde va incepe sa faca distributii catre toti actionarii.

      “Nu excludem dividendele obisnuite, dar daca ma intrebati astazi, va vom spune ca vrem sa rasplatim actionarii cu actiuni gratuite dupa listare. Facem acest lucru pentru ca nu vrem sa decapitalizam compania, iar cei care vor lichiditati isi vor putea vinde in piata actiunile”, a declarat Eugen Voicu.

      Pe Bursa de Valori Bucuresti nu exista in prezent nicio companie care sa ofere expunere directa pe sectorul agricol romanesc.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri