Orice lucrare de consolidare, indiferent de solutia tehnica adoptata, dar pusa in opera corect, prelungeste durata de viata a cladirii cu minim 50 de ani,sustin reprezentantii Sika Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai importanti producatori de materiale chimice pentru constructii din Europa.

“In conditiile in care dupa consolidarea structurii nu se inregistreaza evenimente pertubatoare (seism major, incendiu, etc.), nu i se aduc modificari care sa dezechilibreze schema structurala si nu i se schimba folosinta, durata de viata poate ajunge chiar si pana la 100 de ani”, a declarat Teodor – Stefan Teodorescu, tehnical consultant Sika Romania.

Potrivit estimarilor sale, in acest moment circa 10% din totalul proiectelor de consolidari structurale ale Sika pe plan local sunt pentru locuintele individuale, in timp ce 60% sunt pentru institutiile publice si monumentele istorice. Restul de 30% sunt reprezentate de cladiri de birouri, hoteluri si locuinte colective.

„Consolidarea structurala a unei locuinte este un proces complex care contribuie la reducerea riscului seismic cu peste 90% si la cresterea substantiala a duratei de viata a constructiei”, a mai spus Teodor – Stefan Teodorescu.

Retail jobs

Conform acestuia, reducerea pericolului in fata cutremurului depinde de mai multi factori printre care: zona seismica in care se afla locuinta, starea ei, caracteristicile cutremurului real in raport cu cele ale cutremurului de calcul, solutia tehnica de consolidare, etc. Astfel, in functie de toate acestea, reducerea riscului seismic pentru o locuinta consolidata este cuprinsa intre 80% si 93%.

“Romanii incep sa inteleaga treptat importanta consolidarii seismice a locuintelor proprii si numarul proiectelor Sika de acest tip este in continua crestere de la an la an. Apreciem ca ingrijorarea fireasca a publicului larg privind efectele unui viitor posibil cutremur major, va detemina mentinerea pe un trend ascendent a intregii piete de consolidari seismice”.

Solutiile compozite, de pana la 3 ori mai ieftine

In ceea ce priveste costurile unei consolidari seismice, specialistul Sika a subliniat ca acestea difera in functie de o serie de factori precum tipurile de materiale alese, tipul de locuinta si asa mai departe.

Citeste si:
SIKA și Adeplast - “Mai puternici împreună”  
SIKA și Adeplast - “Mai...

“Pentru consolidarea unei constructii, in special a uneia individuale, solutiile compozite pe baza de fibra de carbon sau de sticla sunt mult mai eficiente si elegante comparativ cu cele clasice, atat din punct de vedere estetic, al costurilor, dar si in ceea ce priveste manopera”, a mai spus Teodorescu.

Astfel, in cazul consolidarii cu materiale compozite a unei structuri multietajate, grav avariate, costul interventiei poate varia intre 200 si 600 de euro pe metrul patrat construit (fara modificarea arhitecturii initiale), in timp ce in situatia abordarii metodei clasice de consolidare (constand uzual din sprabetonari), costul poate fi chiar si de trei ori mai mare, ajungand la 700 – 1.000 de euro pe metrul patrat construit.

„Costul consolidarii cu materiale compozite a unei locuinte individuale este redus, interventia presupunand foarte putin deranj si o manopera mult mai ieftina, comparativ cu metoda traditionala, chiar daca pretul pe unitatea de produs poate fi uneori mai ridicat. Astfel, punand in balanta costurile totale (material si manopera) ale unei consolidari clasice si pe cele ale unei consolidari cu fibre de carbon sau de sticla, aplicarea tehnicilor moderne cu fibre este intotdeauna mai ieftina”, a subliniat specialistul Sika Romania.

Citeste si:
Sika vrea o noua fabrica in Romania si mizeaza pe afaceri in crestere
Sika vrea sa deschida o noua...

“Solutiile destinate consolidarilor seismice reprezinta in acest moment o parte importanta din vanzarile companiei pe plan local si estimam sa inregistreze cresteri spectaculoase odata cu adoptarea de noi masuri legislative care sa inlesneasca demararea unui numar din ce in ce mai mare de astfel de proiecte”, a conchis Teodor – Stefan Teodorescu.

In ceea ce priveste cele mai mari proiecte de consolidare seismica in cadrul careia Sika s-a implicat in ultimii ani, printre acestea se numara in Bucuresti - Cladirile A.S.E., Palatul Victoria, Teatrul National, Muzeul National de Arta al Romaniei, Ateneul Roman si Muzeul National al Taranului Roman, in Iasi - Biserica Manastirii Golia, Biserica Banu, Biserica Armeneasca si Catedrala Mitropolitana si in Arad – Filarmonica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri