Sika Romania, filiala locala a unuia dintre dintre principalii jucatori ai pietei de materiale chimice de constructii, a inaugurat fabrica de mortare uscate din Capusu Mare, judetul Cluj, a doua doua unitate de productie detinuta de compania elvetiana pe plan local, pe langa cea de aditivi inaugurata la Brasov, in anul 2008.

In noua facilitate de productie sunt produse atat mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparatie, mortare de impermeabilizare, mortare de presarare), cat si mortare folosite ca adezivi. Sika Romania a achizitionat o hala de 2.000 de metri patrati, amplasata pe un teren cu o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar si echipamente constand in doua linii de productie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au facut parte dintr-o unitate de productie a companiei ce nu mai era operationala in momentul achizitiei.

Investitia in noua unitate de productie a fost sustinuta din fonduri proprii si va fi amortizata in urmatorii ani. In ceea ce priveste locatia, aceasta are avantajul pozitionarii logistice favorabile si a materiilor prime de buna calitate aflate in vecinatate. “Noua fabrica a devenit operationala in luna martie a acestui an, iar printre primele produse executate au fost mortarele pentru pardoseli, impermeabilizare si adezivi Sika Home”, a declarat Laurentiu Stefanescu (foto stanga), directorul general Sika Romania.

Retail jobs

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pietei locale, dar vor ajunge si la export pe piete invecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria. Intrebat de catre wall-street.ro cat vor reprezenta exporturile fabricii din judetul Cluj, Laurentiu Stefanesc a precizat ca intre 20-25% din productie va merge pe pietele din regiune.

De ce o investitie brownfield

Intrebati de ce au optat pentru o investitie brownfield si nu au decis sa construiasca o fabrica noua, reprezentantii Sika au precizat ca investitia de acest fel a fost realizata mai ales pe criterii de operationale, o fabrica greenfield necesitand mai mult timp de constructie.
“Investitia de la Capusu Mare este in curs de derulare. Am preferat o astfel de investitie pentru a putea porni motoarele intr-un timp scurt. In plus, locatia a fost aleasa si pe considerente logistice si pe sursa materiilor prime. O investitie greenfied ne-ar fi costat costat acum intre 4 – 5 milioane euro”, a precizat Laurentiu Stefanescu, raspunzand intrebarii jurnalistului wall-street.ro, fara sa precizeze insa valoarea investitiei din judetul Cluj.

Citeste si:
SIKA și Adeplast - “Mai puternici împreună”  
SIKA și Adeplast - “Mai...

Miza pe o revenire a business-ului la nivelul anului 2012

Afacerile Sika la nivel local au crescut cu 10% in 2012 ajungand la circa 20 de milioane de euro, dupa ce in 2011 au raportat o evolutie de 17%, la 18 milioane euro, insa anul trecut business-ul a suferit o contractie de 5% a vanzarilor pe plan local. Compania si-a propus ca in acest an, pe fondul inaugurarii noii facilitati de productie din judetul Cluj, sa isi creasca veniturile cu 5%, practic urmand sa revina la un rulaj de 19,5 milioane de euro, atat cat a inregistrat in anul 2012.

“Mizam pe o crestere de cel mult cinci procente, iar aceasta crestere va fi determinata mai ales de inaugurarea noii facilitati de productie. In lipsa acesteia cel mai probabil rezultatul ar fi fost unul de stagnare”, a mai spus seful Sika Romania.

Anul 2014, unul atipic pentru piata de profil

Piata de mortare, segment pe care activeaza si elvetienii de la Sika, a fost una atipica in prima parte a lui 2014, cel putin asta reiese din declaratiile oficialilor companiei. “Anul 2014 este unul atipic pentru piata de mortare si adezivi. Daca pana acum volumele vandute in primul semestru au fost mai mari decat in cel de-al doilea, estimarile noastre arata o incetinire a cresterii din prima parte a anului si o accelerare in cea de-a doua”, a declarat Laurentiu Stefanescu, directorul general SIKA, precizand ca, valoric, in 2014, se asteapta ca piata sa inregistreze o evolutie de cel mult 5%, undeva la pragul de 180 de milioane de euro.

Citeste si:
Ileana Nicolae preia operatiunile Sika in 18 tari din regiune. Cine...
Ileana Nicolae preia...

Potrivit informatiilor companiei elvetiene, circa 30% din vanzarile companiei se realizeaza prin intermediul marilor retaileri de comert modern tip DIY, principalele lanturi de bricolaj in care sunt prezenti fiind Ambient, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin, dar alti jucatori de pe piata de profil.

Sika Romania, subsidiara a concernului elvetian, a fost infiintata in 2002, iar incepand cu luna iunie 2008 a dat in folosinta fabrica de aditivi de la Brasov - prima unitate de productie Sika din Romania. Pe plan local, compania numara circa 60 de angajati.

In prezent, Sika numara subsidiare in 80 de tari si aproximativ 15.200 de angajati la nivel global, care asigura o legatura stabila intre clienti si companie, garantand succesul tuturor partenerilor. In 2012 Sika a generat vanzari de 4.892 milioane CHF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri