Praktiker si-a vandut operatiunile din Ucraina. Ce se intampla cu magazinele din Romania?

Grupul german Praktiker a vandut cele patru magazine pe care le detinea in Ucraina catre firma de audit Kreston Guarantee Group Ukraine, care a cumparat activele pentru unul dintre clientii sai, potrivit publicatiei locale Kiev Post, citata de Mediafax.

Printre clientii Kreston Ukraine se numara retailerul german Metro, dar si alte companii, precum operatorul telecom Kievstar, controlat dse VimpelCom Rusia, si holdingul Mria, cu activitati in agricultura.

Cele doua companii nu au dezvaluit suma la care s-a facut tranzactia.

Praktiker a anuntat inca de la mijlocul anului trecut ca vrea sa iasa de pe piata ucraineana, unde avea 380 de angajati si magazine la Kiev, Liov, Mikolaiv si Makiivka.
"In prezent, Ucraina se afla intr-o situatie economica si politica complicata. In consecinta, sunt bucuros ca am reusit sa gasim un investitor care sa vrea sa cumpere toate cele patru magazine", a declarat Christopher Seagon, administratorul pentru insolventa al Praktiker International.

Praktiker Ucraina este a doua divizie a Praktiker International vanduta de catre Seagon, dupa operatiunile din Luxembourg.

Britanicii de la Kingfisher...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Administratorul pentru insolventa se asteapta sa vanda mai multe dintre operatiunile din strainatate in urmatoarele saptamani.

Praktiker International are inca operatiuni in Bulgaria (9 magazine), Grecia (13 magazine), Polonia (24 de magazine), Romania (27 de magazine) si Ungaria (19 magazine), dupa ce s-a retras de pe pietele din Albania, Turcia, Luxembourg si Ucraina, potrivit site-ului companiei.
Grupul german cauta cumparatori si pentru operatiunile din Romania, unde a avut, in 2012, vanzari de 142 milioane de euro.
"O casa de insolventa din Romania a fost desemnata pentru a vinde afacerile Praktiker de pe piata romaneasca, companie care are in proiectul nostru un magazin de dimensiuni mari. In prezent sunt in desfasurare negocierile pentru restructurarea contractului de inchiriere si pentru recuperarea datoriilor legate de chirii si de costuri de intretinere", potrivit unui raport al European Convergence Development Company, unul dintre actionarii parcului de retail Era Shopping Centre din Iasi.
Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale.
In 2012, firma austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.
Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.
Afacerile compa¬niei de bricolaj, care a fost liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.
Praktiker are la nivel local o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua din Romania ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului finan¬ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.
Presa din Romania a scris in octombrie ca reprezentantii Praktiker au apelat la Casa de Insolventa Transilvania pentru servicii de restructurare financiara in afara insolventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza imaginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor aparute in presa, Praktiker are semnate chirii cuprinse intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania plateste chirii cuprinse intre 15 si 20 de milioane de euro pentru spatiile ocupate.
Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri