3 Martie 2014

Gabriel Dumitrascu va fi noul administrator special al Hidroelectrica



Seful Oficiului de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, dupa ce producatorul de energie a reintrat in insolventa in urma cu cateva zile.

"Administrator special va fi Gabriel Dumitrascu", a declarat avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, potrivit Mediafax.

Printre atributiile administratorului special se numara si propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflata in insolventa. Borza spune ca, odata cu reintrarea in insolventa, pentru Hidroelectrica urmeza o perioada de "reforma si eficientizare".

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu mai multe coompanii, perioada in care administrator judiciar a fost firma Euro Insol.

In perioada primei insolvente a Hidroelectrica, administrator special a fost Remus Vulpescu, pe atunci sef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei, actionarul majoritar al producatorului de electricitate.

Compania de stat a reintrat in insolventa dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2 la decizii anterioare ale instantei privind intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

Euro Insol a aratat anul trecut, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Compania are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.



Citeste si