Presedintele interimar al ASF, Daniel Daianu, si-a cerut iertare public pentru salariul si primele primite de la ASF. El adauga ca nu isi poate da demisia din functie, oricat de "onorabil" ar fi acest gest "in conditiile date".

El a facut aceste declaratii la finalul audierii in Comisia pentru buget, finante a Senatului, care ancheteaza situatia ASF. "Pentru mine a fost un moment foarte, foarte dificil si imi cer iertare ca am acceptat aceste prime. (...) Disconfortul a fost teribil pentru mine si, de aceea, am si facut acest gest (returnarea primei – n.r.), care in engleza se spune «redemption» (reparare, compensare - n.r.). Intr-un fel, cer iertare cetatenilor pentru un salariu, pentru castiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrara, individuala a lui Daianu la ASF, ci printr-o decizie colectiva, care a avut in vedere un act normativ de infiintare a Autoritatii", a spus el, potrivit Mediafax.

"Demisia de onoare. Oricat ar fi de onorabila o demisie in conditiile date, nu pot sa o fac"

Daianu a spus ca a returnat "acele prime" inainte de declaratia presedintelui Comisiei pentru buget, Cosmin Nicula, si inainte de scrisoarea deschisa care i-a fost adresata de Gabriel Liiceanu. Acesta a sustinut ca o demisie a lui in aceasta situatie ar insemna un "abandon": "Exista si aceasta interpretare, ca Daianu fuge. Daianu nu este de neinlocuit, Daianu poate pleca, Autoritatea trebuie sa functioneze".

"Demisia de onoare. Oricat ar fi de onorabila o demisie in conditiile date, nu pot sa o fac. In momentul in care am mai ramas sapte in Consiliu, in conditiile in care am fost partasi la bine si la rau, la actele decizionale, in conditiile in care exista aceasta aceasta examinare a activitatii ASF, cum as putea, in momentul de fata, pur si simplu sa plec? Am fost incercat de acest sentiment. Am avut framantarile mele, care au antedatat acceptul de a veni la ASF (...). Acum este foarte greu sa iti dai demisia", a mentionat Daniel Daianu.

El a recunoscut ca salariile din ASF sunt mari, adaugand ca intentia conducerii este de a le diminua, tinand cont "nu numai de o dimensiune emotionala, care este fireasca intr-o societate ravasita de o criza economica, dar care sa tina seama si de date care nu neaparat trebuie sa fie puse in relatie cu criza economica".

Potrivit afirmatiilor sale, Consiliul ASF a stabilit salariile pornind de la un act normativ in care se spunea ca acestea nu trebuie sa depaseasca "nu trebuie sa depaseasca practicile de la BNR", "dar nu se spunea un anume nivel". In acest sens, Daianu a mentionat ca "salariile pot sa fie diminuate fara nicio problema". Presedintele interimar al ASF a aratat, pe de alta parte, ca "lucrurile sunt mai delicate" in privinta unei scaderi "brutale" a salariilor expertilor.

"Daca actul normativ nu ar fi stabilit acel reper, probabil ca salariile ar fi fost altele, probabil substantial inferioare", a opinat presedintele interimar al Autoritatii. Intrebat cat ar fi dispus sa renunte din salariul sau, el a raspuns: "Am si vorbit cu colegi de-ai mei, dar aceasta este pur si simplu o optiune personala si voi respecta ceea ce spun aici, cu 30 la suta".

Acesta a precizat ca salariul sau este de 12.800 de euro. Acesta a spus ca "scandalul" legat de veniturile conducerii ASF este justificat, mentionand, pe de alta parte, ca salariile din ASF, din fostele entitati care au fost comasate, sunt in relatie cu cat se castiga in industria financiara.

Daianu a admis ca aceste castiguri sunt disproportionate fata de cat castiga oamenii, "un eminent profesor, un exceptional doctor". "Este o lectie amara pentru toata lumea. Este un moment foarte, foarte dificil pentru ASF. Important este ca institutia sa functioneze intr-un climat greu, dificil si totusi trebuie sa se mearga inainte", a conchis prim-vivcepresedintele ASF.

Citeste si: De ce trebuie sa-l "despagubim" pe Daianu pentru teapa luata de la Sima?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri