Pentru a adera la zona euro este nevoie de un grad de robustete economica, iar un test pentru toti cei care decid in societatea romaneasca este initierea unor corectii in politica macroeconomica in 2020, fie el un an electoral, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal.

In context, acesta a precizat ca ar fi grozav sa se termine cu promisiuni desarte, care sa creeze alte asteptari ale cetatenilor ce nu pot fi onorate.

Daianu a semnalat ca rectificarea are loc in conditiile in care bugetul public consolidat este teribil de incordat, aceasta incordare avand o natura structurala.

Totodata, presedintele Consiliului Fiscal sustine ca se poate imagina o intrare in Mecanismul cursului de schimb (ERM2) la orizontul anilor 2023-2024, daca se aplica un program bine articulat de ajustare si reforme.

Intrebat despre sansele ca la finalul acestui an deficitul sa ramana sub 3%, Daianu a raspuns ca acestea sunt mici. "Greu, foarte greu, daca prin constructie se mizeaza numai pe veniturile suplimentare cuprinse in aceasta rectificare. De aceea, in opinia Consiliului Fiscal vorbim de probabil 3,4-3,7% deficit bugetar ca pondere in PIB daca nu vor exista masuri suplimentare de ajustare"

Citeste si:
Consiliul Fiscal despre rectificare: exista riscuri semnificative
Consiliul Fiscal despre...

"Este, in opinia mea, imposibil de mentinut deficitul la circa 3% din PIB in 2020 fara crestere de venituri bugetare, avand in vedere presiunile pe buget si tot mai limitatul spatiu fiscal pe care il avem. In 2018 si 2019 limitarea deficitului a facut apel la masuri ce nu pot fi perpetuate. Un exemplu: poti lua in mod sistematic companiilor de stat profitabile sume ce ar trebui sa fie utilizate pentru investitii? Ca sa nu mai vorbesc de ordonanta faimoasa data in decembrie 2018. In 2021 se va simti si un impact foarte sever al aplicarii noii legii a pensiilor, daca se va merge potrivit calendarului si in forma preconizata", a adaugat acesta.

Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Citu acuza Ministerul de Finante ca a masluit datele bugetare