După creșterile economice ale României din acest an, care „au luat ochii”, va urma un „test sever” pentru economia țării în anul 2022, potrivit lui Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal. Acesta a explicat că evoluția economiei este foarte strâns legată de ceea ce se va întâmpla cu pandemia. Oriunde rata de vaccinare este mai înaltă și oamenii respectă regulile de izolare, condițiile pentru revenirea economică sunt mai bune.

Dacă nu se va realiza consolidarea bugetară, fie în patru ani sau în mai mulți ani, țara va rămâne pe o traiectorie foarte periculoasă a datoriei publice, fiindcă este foarte probabil să urmeze o înăsprire a politicii monetare în SUA și vor exista reverberații pe toate piețele financiare, potrivit președintelui Consiliului Fiscal.

Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%, potrivit ultimei estimări a CFA România.

„După creșterea economică care va raporta o cifră de aproximativ 7% la finalul anului, va urma o perioadă de revenire inegală, cu multă suferință, iar statul va fi în continuare obligat să sprijine companiile”, a declarat economistul.

Sistemul bancar este unul solid, cu bănci bine capitalizate, însă va urma o creștere a creditelor neperformante. Nu este totuși un lucru paradoxal, în condițiile în care economia încă suferă, iar sectoarele sunt foarte inegal afectate, potrivit lui Dăianu.

Marele semn de întrebare pentru următorul an: cât vor mai dura scumpirile?

Daniel Dăianu susține că este încă o necunoscută până când va dura problema inflației, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ajungând la 5,3%.

„Inflația, o temă obsesivă pentru Europa și pentru întreaga lume. Este însoțită de un puseu inflaționist despre care nu știm cât va dura. Există încă o criză în lanțurile de producție, o criză în aprovizionarea energetică, de asemenea, care accentuează problema, iar știrile care vin din Europa nu sunt deloc liniștitoare în această privință”, a declarat Dăianu.

Străinătatea finanțează încă masiv economia României, prin fonduri europene și alte forme. Fondurile europene înseamnă pentru România o finanțare de bună calitate, mai ales că PNRR-ul poate fi accesat numai prin proiecte credibile, solide. În acest sens, Daniel Dăianu a îndemnat mediul de afaceri să folosească aceste resurse puse la dispoziție de Uniunea Europeană venind cu proiecte puse la punct.

„Dacă nu vom reuși să facem economia cât mai verde, să o facem cât mai digitală, vom pierde competiția europeană și vom fi chiar mai periferici decât suntem”, a declarat economistul.

Pandemia a cauzat probleme care se vor simți pe mai mulți ani, atât în România, cât și în restul țărilor, în viziunea lui Daniel Dăianu.

„Există sechele cauzate de pandemie care se vor simți ani de zile asupra societății, fără să fie vorba doar de România, cum ar fi Educația. Chiar dacă pandemia a accelerat trecerea în online, care este un lucru bun, aceasta are și minusuri. Deci există o erodare a Educației care se va simți și la nivelul PIB-ului potențial”, potrivit președintelui Consiliului Fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri