Regiunile nord-vest (24,5%) si nord-est (24,2%) au fost in luna ianuarie cele mai afectate de comertul ilicit. In plus a fost inregistrat un nivel aproape dublu al contrabandei in regiunea sud-est, acesta atingand in ianuarie un maxim istroric de 22,2%, ce nu a mai fost inregistrat decat inainte de mai 2010.

Din punct de vedere al provenientei, asa numitele produse “cheap whites” (marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre) detin cea mai mare pondere din piata, de 40%.

Cresteri semnificative, de peste 4%, au inregistrat produsele provenite din Serbia si cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate in tarile vecine, in timp ce produsele cu timbru de Moldova si Ucraina au scazut semnificativ, cu peste 6%.

“Asistam, din nou, la o serie de efecte in lant ale lipsei de predictibilitate in materie fiscala. Decizia neasteptata de indexare artificiala a cursului de schimb la care se plateste acciza a avut ca efect majorarea preturilor la tigarete, in ianuarie. Aceasta majorare a dus la adancirea diferentei dintre preturile produselor legale si ale celor ilegale”, spune Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Citeste si:

Pe piata legala, preturile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, in timp ce pretul mediu pe piata neagra a crescut cu doar 0,2 lei, situandu-se undeva la sub 9 lei.

“Din experientele anterioare, mediul de afaceri a constatat ca schimbarea regulilor din mers, pentru a obtine rezultate frumoase pe hartie si a <<da bine>> in ochii FMI, genereaza costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflatia a dus la contrabanda si la… inflatie, dupa cum, de altfel, a precizat si BNR. Si nu trebuie sa uitam ca, in aprilie, este prevazuta cresterea anuala a accizei la tigarete, de la 81,78 euro/’000 tigarete la 84,37 euro”, adauga Gilda Lazar.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.

Sursa foto: Tigarete, Shutterstock.com