JTI Romania va distruge in perioada 23-27 februarie circa 660.000 pachete de tigarete de contrabanda si peste 75 de kilograme de tutun confiscat, in valoare de aproape doua milioane de euro, din care aproximativ 80% reprezinta taxe neincasate de stat, a anuntat producatorul de tigari.

Potrivit Codului Fiscal, companiile de tutun cu o cota de piata mai mare de 5% sunt obligate sa distruga tigaretele de contrabanda care sunt marci din portofoliul propriu. De asemenea, producatorii legali distrug si restul marcilor necomercializate in Romania, precum si tutunul vrac confiscate, intr-un procent corespunzator cotei de piata a fiecaruia, scrie Mediafax.

Distrugerea are loc in prezenta unei comisii din care fac parte reprezentanti ai Politiei si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Odata primita notificarea din partea autoritatii care a facut confiscarea, reprezentantul producatorului se deplaseaza la locul respectiv si le ridica, pe baza de proces verbal. Nepreluarea produselor de catre companiile de tutun, in termen de 30 de zile de la data instiintarii, atrage suspendarea autorizatiei. "Procedura de distrugere a tigaretelor, propusa de industria tutunului in urma cu cativa ani, s-a dovedit a fi cea mai eficienta. In urma cu circa zece ani, tigaretele confiscate erau revalorificate de autoritati, la preturi inferioare celor practicate de producatori si fara acordul detinatorilor marcilor. Astfel, statul facea concurenta neloiala si incalca dreptul de proprietate al companiilor asupra marcilor", se arata intr-un comunicat al JTI Romania.

In aceste conditii, Ministerul Finantelor a acceptat solutia distrugerii, cu toate ca de-a lungul timpului aceasta a fost contestata de diverse autoritati, dat fiind ca o parte din sumele obtinute din vanzarea confiscatelor se transforma in bonificatii. Initial, JTI a distrus prin incinerare, insa costurile ridicate si eventualele probleme de mediu au impus gasirea altor solutii. S-a incercat si distrugerea directa, la groapa de gunoi, unde se turnau diverse substante pentru denaturarea produselor, dupa care pachetele erau presate cu buldozerul si acoperite cu pamant. In prezent, pachetele sunt tocate inainte de fi duse la groapa, pentru a se elimina riscul recuperarii lor.

"Desi procedura de distrugere e complicata si costa, consideram ca in acest mod ajutam autoritatile, ale caror eforturi de combatere a pietei negre ar trebui sustinute si de cei care decid in materie de politici fiscale. Asa-zisa indexare a cursului la care se calculeaza acciza si ulterior stabilirea unui curs arbitrar pentru 2015 au dus contrabanda la cote record - media anuala de 16% din 2014, cea mai ridicata din ultimii patru ani, a fost mult depasita de nivelul inregistrat in ianuarie 2015, potrivit datelor preliminare ale Novel. In plus, a fost schimbata si structura accizei, astfel incat componenta ad valorem nu se mai modifica gradual, cu 1%, ci brusc, cu 4%, ceea ce inseamna ca diferentele de pret intre produsele cele mai ieftine si cele mai scumpe se va diminua. In consecinta, cine va avea bani, va fuma Sobranie, cine nu, de contrabanda", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria. Ea a afirmat ca propunerile de modificare a Codului Fiscal nu fac decat sa ne sporeasca ingrjiorarea producatorilor de tigari. Accizele la tigarete sunt singurele care continua sa creasca inainte de termen, astfel ca in 2015 vor ajunge la nivelul prevazut in Directiva europeana privind taxarea produselor din tutun pentru 2018, potrivit sursei citate.

"Experientele trecutului, pe care guvernantii le uita mult prea usor, arata ca tot ce s-a obtinut suplimentar pe termen scurt a fost pierdut inzecit pe termen mediu. In strategia fiscal bugetara era prevazuta o crestere anuala de 10% la incasari din acciza. Cursul la care s-a platit acciza a crescut artificial in 2014 cu 5%, dar incasarile numai cu 3-4% (procentul include cresterea anuala a accizei), din cauza scaderii pietei legale! Reamintesc si ca, in 2010, dupa o marire cu 50% a accizei in mai putin de noua luni, contrabanda a depasit cota de 36%. Dat fiind ca un punct procentual de contrabanda inseamna pierderi la buget de circa 35 milioane de euro, subiectul a devenit la momentul respectiv o prioritate pe agenda Consiliului Suprem de Aparate a Țarii. Ar fi bine sa nu ajungem in situatia de atunci ca sa elaboram o Strategie nationala de combatere a contrabandei, strategie care sa fie sustinuta de toti actorii implicati, de cei care concep politicile fiscale si de cei care le aplica", a mai spus Lazar.

Pe parcursul anului trecut, JTI Romania a distrus peste 985.000 pachete de tigarete de contrabanda si circa 3.900 kg de tutun. Compania a cheltuit 75.000 euro doar pentru procedurile de distrugere din 2014, suma reprezentand transport, chirii, forta de munca, paza si electricitate. Acestor sume cheltuite periodic, li se adauga investitia initiala in utilajul de tocare. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2014, JTI a virat la buget circa 650 milioane de euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii. JTI concureaza pe piata romaneasca a producatorilor de tigari cu British Tobacco si Philip Morris.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri