"Un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda cu tigarete reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 35-40 milioane de euro", a declarat Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF si coordonator al Autoritatii Vamale.

Toate cele 43 de echipe canine mobile ale Autoritatii Vamale au incheiat un antrenament de intretinere, in contextul in care activitatea de combatere a traficului de tigarete ilegale va fi intensificata in perioada urmatoare, inclusiv prin actiuni comune cu autoritatile vamale ale tarilor vecine.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor a avut o evolutie fluctuanta in primele cinci luni din 2016: 16,9% in mai, in crestere fata de 14,6% in martie si in usoara scadere fata de ianuarie 2016 (17,8%). Procentul de 16,9% continua sa depaseasca media de 16% din 2015, precum si cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.

Citeste si:

La nivelul din luna mai a pietei negre a tigaretelor, pierderea pentru stat se situeaza la 592-676 milioane de euro.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa sectorul petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit studiului Novel Research.

Sursa foto: Pixabay