Centrul Syene pentru Educatie a lansat raportul ”Evaluarea contrabandei cu produse din tutun in Romania: vulnerabilitati institutionale”. Principalele vulnerabilitati identificate care favorizeaza sau pot favoriza comertul ilicit cu tigarete deriva, potrivit raportului, din incongruenta legislativa dintre reglementarile vamale si cele fiscale, din capacitatea operationala scazuta la frontiera, din complicitatea autoritatilor cu retelele de contrabanda, din acceptanta sociala a tigaretelor de contrabanda si din faptul ca sanctiunie aplicate nu au un efect descurajant.

In privinta coordonarii legislative deficitare, raportul realizat de Centrul Syene pentru Educatie mentioneaza ambiguitatea procedurii stabilirii valorii tigaretelor de tip cheap whites (tigarete fabricate legal in alte tari si introduse in Romania fara a fi platite taxe catre statul roman) in vama, precum si diferentele de reglementare intre codul fiscal si cel vamal. Astfel, nu reprezinta infractiune introducerea in Romania a 2.000 de pachete de tigari (40.000 de tigarete) de contrabanda, in timp ce detinerea pe teritoriul Romaniei a 500 de pachete de tigari de contrabanda (10.000 de tigarete) este sanctionata penal.

In privinta procedurii legislative privind OUG 54/2010 care reglementeaza functionarea magazinelor de tip duty-free, raportul retine ca aceasta trebuie sa fie aprobata sau respinsa de catre Parlament, dar in ultimii sapte ani a fost blocata in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, potrivti raportului realizat de Centrul Syene pentru Educatie. In februarie 2017, Guvernul Romaniei a informat Parlamentul ca nu mai sustine aceasta ordonanta si a cerut respingerea sa. Respingerea ordonantei va stimula contrabanda cu tigarete prin intermediul magazinelor de tip duty-free.

Raportul constata ca autoritatile romane au achizitionat 15 scannere de inalta tehnologie, dar in iunie 2017 un singur scanner era functional, fiind identificate nereguli in contractele de intretinere. Capacitatea operationala a autoritatilor vamale a fost afectata inclusiv la nivelul personalului de schimbarile legislative din 2013 cand Autoritatea Nationala a Vamilor si-a pierdut personalitatea juridica.

Centrul Syene pentru Educatie: Fumatorii aleg sa cumpere tigari de contrabanda

Raportul realizat de Centrul Syene pentru Educatie constata actiuni anticoruptie de amploare la granite in urma carora sute de functionari publici au fost trimisi in judecata. Practic, in fiecare an, personalul unor intregi structuri de la frontiera este demis si schimbat, in timp ce nou-venitii folosesc aceleasi practici ilegale. Raportul mentioneaza ingrijorari privind implicarea personalului din structuri precum armata, structuri de informatii, politie sau autoritatile administratiei publice locale in activitatile de contrabanda.

Fumatorii aleg sa cumpere tigarete de contrabanda din cauza pretului scazut, in timp ce complicitatea cu contrabanda reprezinta singura sursa de venit pentru multe familii sarace din zona de frontiera. Raportul constata sprijinirea gruparilor infractionale de catre comunitatile defavorizate din proximitatea frontierei si existenta unor retele sociale de distribuitori de tigarete de contrabanda in toata tara, implicand indivizi din medii dezavantajate, sarace si periferice.

Contrabandistii nu sunt considerati pericol social concret pentru ordinea publica si primesc sentinte cu suspendare sau amenzi contraventionale. Prin urmare, multi dintre ei revin la activitatile anterioare dupa ce sunt prinsi si sanctionati penal sau contraventional, potrivit raportului realizat de Centrul Syene pentru Educatie.

Raportul recomanda ca prevenirea si combaterea contrabandei cu tigarete sa fie integrata intr-o strategie anticriminalitate la nivel national care sa reuneasca actorii institutionali, mediul de afaceri si societatea civila. Raportul a fost elaborat in cadrul proiectului "Contrabanda cu tutun pe ruta balcanica: abordarea lacunelor institutionale si coruptiei", finantat prin PMI-IMPACT, o initiativa globala a Philip Morris International de finantare nerambursabila si sprijinire a proiectelor dedicate combaterii comertului ilicit cu produse din tutun si a infractiunilor asociate.

Anul trecut, au fost confiscate 150 de milioane de tigarete de contrabanda, care nu au mai ajuns astfel pe piata neagra, conform datelor publice disponibile si pe un website creat de producatorul de tigarete British American Tobacco (BAT), primul centralizator care ofera in timp real situatia capturilor de tigarete la nivel national si regional din Romania.

Peste 4,3 miliarde de tigarete au fost vandute in 2017 pe piata neagra din Romania. Statul roman nu a incasat nicio taxa pentru circa 16% din tigaretele consumate anul trecut, ceea ce inseamna ca 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro) au ajuns la retelele de contrabanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri