Retelele de contrabanda au vandut in Romania peste 4,15 miliarde de tigarete in 2017, adica aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elvetiei si Norvegiei, potrivit studiului ”Project Sun” realizat de KPMG. Volume mai mari de tigarete de contrabanda au ajuns doar pe pietele din Germania, Polonia, Marea Britanie si Franta, state cu populatii de doua pana la cinci ori mai mari decat Romania. Romania ajunge astfel pe un locul 5 in Europa la capitolul contrabanda cu tigari, pozitie ocupata in 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori. Studiul asupra contrabandei si efectelor ei la nivelul Europei a fost realizat de catre KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

Impreuna, primele cinci state ca volume de tigarete traficate ilegal, printre care si Romania, reprezinta circa doua treimi (62%) din piata neagra de la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei si Elvetiei, adica de doua ori mai mult decat toate celelalte 25 de state analizate la un loc.Studiul RUSI, realizat de catre KPMG, confirma ca traficul ilicit de tigarete este o activitate cu risc redus si cu beneficii mari pentru grupurile transnationale de criminalitate organizata. In total, pierderile financiare la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei si Elvetiei au depasit 10 miliarde de euro, bani care au finantat activitati criminale.

”In 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elvetiei si Norvegiei a fost de 8,7%, adica aproximativ jumatate din nivelul inregistrat in Romania in acelasi an. Tara noastra este atractiva pentru contrabandisti din cauza celor 2.000 de kilometri de granita cu state non-UE in care tigarile costa o treime din pretul de vanzare din Romania. De aceea este absolut necesara hotararea autoritatilor de a aloca toate resursele necesare luptei impotriva retelelor de criminalitate organizata”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice al British American Tobacco Romania.

Autoritatile romane au capturat aproape 39 de milioane de tigari de contrabanda in prima jumatate a anului 2018, conform datelor centralizate de catre www.stopcontrabanda.ro. Valoarea pe piata neagra a tigaretelor confiscate se ridica la aproximativ 20 de milioane de lei, bani care ar fi alimentat in continuare retelele de contrabanda. In primele sase luni ale lui 2018, un pachet de tigari s-a vandut pe piata neagra cu circa 9,8 lei. Pretul mediu al unui pachet legal, pentru care producatorii platesc taxe si accize, este cu 60% mai mare, apropiindu-se de valoarea de 16 lei.

Detalii ale contrabandei cu tigari din Uniunea Europeana, Elvetia si Norvegia

  • 8,7% din totalul tigaretelor consumate in Europa in 2016 au fost ilegale, adica peste 44,7 miliarde de tigarete
  • Ucraina, Belarusul, Algeria si Moldova sunt principalele surse identificabile de tigari de contrabanda la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei si Elvetiei, potrivit studiului RUSI, realizat de KPMG.
  • Principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda din Romania sunt Ucraina si Moldova, unde tigarile costa in medie mai putin de 4,5 lei.
  • Dintre primele 6 tari cele mai expuse la fenomenul traficului ilicit, Romania a inregistrat cea mai mica scadere a volumului de tigari consumate din piata ilicita (0,26 miliarde tigarete) fata de anul precedent. Franta si Polonia au inregistrat scaderi de cate 1,35 miliarde tigarete, Italia o scadere de 0,94 miliarde de tigarete, iar Germania a inregistrat o scadere de 0,6 miliarde tigarete, potrivit studiului RUSI, realizat de KPMG.
  • Romania are cele mai scumpe tigari legale din Europa de Est, dupa Ungaria (3,61 euro), chiar si fara a tine cont de puterea de cumparare. Avand un pret mediu de 3,31 euro per pachet, tigarile din Romania sunt mai scumpe decat in Polonia (3,19 euro), Slovacia (3,13 euro), Bulgaria (2,55 euro) sau tarile baltice (Estonia - 3,24 euro, Lituania – 2,99 euro, Letonia – 3,03 euro), potrivit studiului RUSI, realizat de KPMG.
  • Peste 50% din piata ilicita din Romania este reprezentata de doua marci clasificate ca ”illicit whites”, a caror provenienta nu poate fi determinata: Marble si Ashima.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri