"In anul 2013, cifra de afaceri a companiei Siniat a fost de circa 100 milioane lei, cu o usoara crestere fata de 2012. Estimam o crestere usoara a cifrei de afaceri in anul 2014, cu perspective mai bune in 2015, in baza unei prognoze optimiste de evolutie generala pozitiva a pietei din Romania si din zona Balcanilor", a declarat directorul comercial al companiei, Andrei Popa, relateaza Mediafax.
Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante, compania a avut in 2012 o cifra de afaceri de 97,1 milioane lei.
Siniat a inceput anul trecut constructia unei fabrici de placi de gips-carton la Turceni (judetul Gorj), proiectul estimat la 50 milioane euro urmand sa fie finalizat la inceputul anului viitor.
"Pana acum piata de gips-carton a fost limitata la aplicatiile din interiorul cladirilor, dar producatorii sunt convinsi ca, prin noile produse lansate, si exteriorul cladirilor devine un segment accesibil", a spus Popa.
Piata este influentata de puterea de cumparare si de increderea consumatorului in perspectivele economice viitoare, fiind in acelasi timp stimulata de accesul la credit. Pe de alta parte, producatorii se confrunta cu cresterea preturilor la energie, cu efect direct in cresterea costurilor de productie, potrivit sursei citate.
"Ponderea proiectelor noi a cunoscut o scadere semnificativa in ultimii ani, piata fiind sustinuta preponderent de segmentul renovarilor, pe care il estimam la circa 80%. Exista o speranta ca anul 2014 va aduce o usoara revenire a proiectelor mari localizate mai ales in zonele urbane", a spus reprezentantul Siniat.
Piata locala de gips-carton totalizeaza aproximativ 37-37,5 milioane de metri patrati anual, conform estimarilor companiei.
Anul trecut, piata a scazut usor fata de 2012, pe fondul diminuarii puterii de cumparare a populatiei si a lipsei unor investitii majore in proiecte precum parcuri industriale, cartiere rezidentiale si centre de business, iar previziunile pentru anul 2014 sunt influentate atat de climatul politic, in contextul alegerilor, cat si de relaxarea creditarii.
"Estimam ca in anul 2014 vom vedea o usoara revigorare a pietei si, ca urmare, o reluare a trendului crescator de proiecte anuntate in urmatoarea perioada. Nu intrevedem schimbari majore ale pietei de gips-carton in Romania", a mai spus Popa.
Siniat Romania, fosta Lafarge Arcom Gips, detine doua unitati de productie, la Bucuresti (placi de gips-carton) si Aghiresu, judetul Cluj (tencuieli).
Compania concureaza pe piata locala cu francezii de la Saint-Gobain, prin divizia Rigips, si nemtii de la Knauf.