Belcea este absolvent al University of Pennsylvania-Philadelphia, PA- USA si anterior numirii in pozitia de director general a fost membru in Consiliul de Adminsitratie al CFR Marfa. Pana la numirea lui Belcea, conducerea CFR Marfa a fost asigurata interimar de un director general adjunct, Pavel Barculet, dupa decesul fostului manager al companiei, Dragos Alexandru Draghici.

"Cu o mare experienta in managementul unor companii cu capital privat, cariera sa a inceput in Statele Unite ale Americii si a continuat in tara ca Chief Financial Officer la Graffiti/BBDO (intre 1993 si 1994), CB Investment SRL (1995-1996), sau general manager la Prima Tv (in perioada 1996 - 2002). Din anul 2005 pana in anul 2012 a ocupat functia de vicepresedinte - responsabil cu dezvoltarea strategica la International Railway Systems S.A., iar din ianuarie 2010 pana in prezent a ocupat functia de Chief Executive Officer la Protan SA", se arata intr-un comunicat al CFR Marfa, scrie Mediafax.

Belcea este membru in CA al CFR Marfa din februarie 2013. CFR Marfa este cel mai mare operator de transport feroviar de marfa din Romania, cu o cota de piata de 54,8 % la nivelul anului trecut.